Socialiștii lui Dodon declară război unioniștilor: „Să fie interziși în Moldova”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Socialiștii cer interzicerea organizațiilor care promovează ideea unirii Republicii Moldova cu România, ca urmare a manifestației pro-românești de duminică din centrul Chișinăului la care au participat zeci de mii de persoane.

Formațiunea condusă de Igor Dodon a criticat dur acţiunile unioniştilor din Moldova, într-un comunicat de presă, cerând interzicerea activităţii „Blocului unirii naţionale” şi a tuturor organizaţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, ce fac parte din acesta.

Socialiștii califică participanții la „Marea Adunare Naţională” de diminică drept „reprezentanţi ai organizaţiilor extremiste de dreapta, naţionaliste şi neo-naziste”, care cer lichidarea Republicii Moldova.

Partidul critică autoritățile pentru că „nu au reacționat la faptul că în centrul capitalei un grup de cetățeni ai țării vecine, inclusiv oficiali și reprezentanți ai organizațiilor extremiste de dreapta, naționaliste și neo-naziste, au cerut lichidarea Republicii Moldova”.

De asemenea, socialiștii acuză clasa politică din România „că se pronunță deschis pentru lichidarea Moldovei în calitate de stat independent și suveran (…) prin multiplele programe de stat, care prevăd promovarea unionismului pe teritoriul Moldovei”.

Formațiunea cere demisia ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, ministrului Afacerilor Interne şi a conducătorului SIS, precum și demisia preşedintelui Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, Gheorghe Duca, „depolitizarea şi dezideologizarea Academiei de Ştiinţe şi a subdiviziunilor acesteia”.

De asemena, socialiștii lui Dodon cer „atragerea la răspundere administrativă şi, în caz de necesitate, eliberarea din funcţie, a tuturor funcţionarilor publici, care fac declaraţii în sprijinul lichidării Statului Moldovenesc, schimbarea conducerii postului de televiziune public „Moldova-1”, finanţat din bugetul de stat şi transformat într-o portavoce a propagandei unioniste în Moldova”.

„În Parlament, socialiştii au înregistrat, acum cîţiva ani, un proiect de lege care prevede scoaterea în afara legii a tuturor organizaţiilor şi partidelor politice, care se pronunţă pentru lichidarea statalităţii Republicii Moldova. Noi vom continua să insistăm asupra includerii cît mai urgente a chestiunii respective în ordinea de zi a şedinţelor Parlamentului Republicii Moldova”, amenință socialiștii.

Amintim că, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău duminică s-a cerut din nou Unirea. Mii de persoane din toată Republica Moldova au participat la o manifestație care va culmina cu un marș, pe jos, până la Prut.

În cadrul manifestației participanții au solicitat din nou Unirea Republicii Moldova cu România, în vederea reîntregirii neamului românesc. Totodată, manifestanții au declarat că văd Unirea ca cea mai rapidă modalitate de rezolvare a problemelor social-economice cu care se confruntă astăzi Republica Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...