Theresa May, sfătuită să învețe de la Emmanuel Macron cum să construiască un dialog cu Donald Trump

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Șefa executivului britanic, Theresa May, a fost sfătuită să învețe de la președintele francez Emmanuel Macron cum să trateze cu președintele american Donald Trump, relatează miercuri Press Association.

Fostul ministru de externe conservator William Hague a subliniat în comisia pentru relații internaționale a Camerei Lorzilor (camera superioară a parlamentului britanic) că abordarea Marii Britanii în ce privește relația transatlantică trebuie să fie una „solidă, dar nu supusă”, adăugând că după instalarea la Casa Albă a lui Donald Trump sunt „mult mai multe subiecte în legătură cu care nu este cazul de obediență”, transmite Agerpres.

Donald Trump a făcut lucruri pe care „probabil majoritatea sau noi toți din această sală le-ar dezaproba”, cum ar fi retragerea din acordul de la Paris privind clima și mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, a menționat lordul Hague. În același timp, potrivit acestuia, în relațiile sale cu partenerii europeni Trump este „mai puțin politicos” decât era predecesorul său Barack Obama în ce privește necesitatea ca aliații NATO să-și majoreze contribuțiile, cu toate că mesajul transmis este similar.

În general însă Donald Trump „accelerează și nu inventează unele din schimbările din politica externă americană”, inclusiv accentul pe Asia, tendință începută în timpul lui Barack Obama, a mai apreciat fostul șef al diplomației britanice, pentru a conchide că „felul în care trebuie gestionat acest lucru (relația cu SUA) este foarte important pentru Marea Britanie”.

În acest context, în opinia lui Hague, Emmanuel Macron a demonstrat că este posibilă și o abordare constructivă în relația cu președintele SUA. Macron ilustrează foarte bine „cum să ai o relație sinceră, dar apropiată în același timp”, a spus Hague, exprimându-și speranța că și „guvernul britanic poate funcționa astfel”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...