Linkuri accesibilitate

Un grup de senatori democrați din Congresul american a criticat drept „inacceptabilă” decizia președintelui Donald Trump de a nu impune noi sancțiuni Rusiei


Vladimir Putin într-o reuniune electorală, Moscova, 30 ianuarie 2018.
Vladimir Putin într-o reuniune electorală, Moscova, 30 ianuarie 2018.

Un grup de senatori democrați din Congresul american a criticat drept „inacceptabilă” decizia președintelui Donald Trump de a nu impune noi sancțiuni Rusiei, după ce ministerul finanțelor (Departamentul Trezoreriei) a dat publicității luni ndimineață o mult-așteptată listă de ruși aflați în legături strânse cu președintele Vladimir Putin, care ar putea deveni țintele unor noi sancțiuni americane. Protestul a fost adresat secretarului de stat Rex Tillerson.

La câteva ore după publicare, Putin a spus că lista este un „act neprietenos” care va dăuna relațiilor bilaterale, dar că răspunsul Moscovei va fi temperat. „Nu intenționăm să escaladăm situația”, a spus Putin, la un miting electoral.

Așa-numitul „raport Kremlin”, publicat marți la Washington, cuprinde numele a 114 personaje politice influente din Rusia și 96 de oligarhi care au dobândit averi sau putere grație relațiilor cu președintele Vladimir Putin. administrația președintelui american Donald Trump a înștiințat Congresul că nu va impune la această fază noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Raportul Kremlin a fost înmânat la 29 ianuarie Congresului american, așa cum prevede legea sancțiunilor împotriva „adversarilor” Americii (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act, pe scurt: CAATSA). Ministrul de finanțe Steve Munchin a declarant însă luni că „în viitorul apropiat”, poate chiar într-o lună, ar putea fi impuse noi sancțiuni.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG