Un poliţist condamnat la 4 ani închisoare după ce a torturat un localnic din satul Pecişte, Rezina

Un poliţist a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare şi a fost privat de dreptul de a ocupa funcţii în organele de drept timp de 3 ani. Acesta după ce în 2012, activând în calitate de şef de sector în satul Pecişte al Inspectoratului de Poliţie Rezina, a torturat pe un localnic.

Procuratura Generală a anunţat astăzi că Curtea de Apel Chişinău a admis apelul declarat de procuror împotriva sentinţei primei instanţe, prin care un poliţist acuzat de tortură a fost condamnat la o pedeapsă non privativă de libertate.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii au stabilit că, în august 2012, activând în calitate de şef de sector în satul Pecişte al Inspectoratului de Poliţie Rezina, inculpatul l-a torturat pe un localnic. În concret, suspectându-l de agresarea unui consătean, poliţistul s-a deplasat în gospodăria victimei, unde, fără a-i solicita explicaţii, i-a aplicat multiple lovituri cu bastonul de cauciuc, l-a numit cu cuvinte necenzurate, fiindu-i lezată onoarea şi demnitatea.

În continuare, locotenentul de poliţie a impus bărbatul să urce în automobil, fiind dus la domiciliul presupusului bărbat agresat, în faţa căruia l-a impus să-şi ceară iertare pentru o faptă pe care nu a comis-o. La refuzul acestuia, poliţistul a plecat, lăsându-l în drum rănit.

Potrivit procurorilor, în urma acţiunilor violente cu caracter de tortură, comise de către poliţist, victimei i-au fost provocate dureri şi suferinţe fizice şi psihice, însoţite de cauzarea vătămărilor corporale sub formă de „fractura coastelor, echimoze pe braţe, torace şi fese”.

Prin sentinţa Judecătoriei Rezina din 18 martie curent, poliţistul a fost condamnat la o pedeapsă non privativă de libertate, fiind eliberat din funcţie, la iniţiativa angajatorului.

Procurorii nu au fost de acord cu această pedeapsă, pe care au considerat-o ca fiind prea blândă şi au contestat-o cu apel. În acest răstimp, fostul poliţist a părăsit teritoriul ţării, verdictul Curţii de Apel fiind dictat în lipsa inculpatului, urmând a fi perfectată procedura de anunţare a acestuia în căutare.

Decizia este cu drept de atac în modul stabilit de lege.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.