Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău afirmă că pentru a face reforme este nevoie de voinţă politică şi de o strategie clară. Întrebat dacă aici reformele se implementează sau se mimează, Peter Michalko a răspuns:

„Aceste reforme ar fi putut fi făcute şi în trecut numai că a lipsit sau nu a fost voinţă pentru a fi încadrate într-o strategie unde ar duce undeva. De mai multe ori am văzut schimbări de linii, schimbări de conţinutul legilor adoptate chiar fără să se ajungă la stadiu de implementare. Important este să se schimbe realitatea de fiecare zi şi spre bine”, a spus Peter Michalko, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova

Oficialul european a adăugat că a văzut reforme, de exemplu, în domeniul economiei.

„Dar sunt alte domenii precum este justiţia în care reforme încă trebuie să fie făcute şi să fie implementate, ceea ce înseamnă să nu fie primit numai o lege sau un plan de acţiuni, îmbunătăţiri în domenii ca independenţa judecătorilor. Procese în cameră închisă asta nu e practică europeană sau folosirea prea mare a măsurilor de reţinere”, a declarat Peter Michalko.

Iar cât priveşte starea justiţiei în general, Peter Michalko a spus că „este ceva cu ce nu trebuie sau nu putem să fim satisfăcuţi. Nu este dorit acest lent tempou de schimbări, lent tempou de reforme, mai ales pentru cetăţenii Republicii Moldova”.

Un alt subiect abordat a fost modificarea legislaţiei electorale.

„Pentru standardele democratice în procesul de alegeri poate să fie văzut ca acest risc potenţial pentru încălcările despre care s-a vorbit, care nu sunt binevenite. Sigur că schimbările legislaţiei electorale sunt în mâinile autorităţilor moldoveneşti şi în ceea ce priveşte partenerii internaţionali, cum este şi Uniunea Europeană, important din punctul nostru de vedere este să nu fie încălcate aceste standarde”, a spus Peter Michalko.

Peter Michalko a fost întrebat ce crede despre respectarea, de către autorităţile de la Chişinău, a condiţiilor pentru primirea primei tranşe de asistenţă macrofinanciară din partea UE.

„În momentul actual această evaluare a început sau are loc, dar încă nu e completată în ceea ce priveşte prima fază. Ştiţi că sunt trei faze, pentru fiecare va fi o evaluare. Acum, procesul numai a început. Sunt nişte prevederi care au fost completate. Sunt nişte domenii în care progresul este parţial, dacă vorbim de exemplu despre Agenţia Naţională de Integritate. Nu pot să spun când va fi în ceea ce priveşte timp, în ceea ce priveşte prima tranşă, asta poate să fie destul de devreme dacă vorbim despre acest an”, a declarat Peter Michalko.

Ambasadorul a fost solicitat să spună şi dacă este mulţumit de modul în care autorităţile lucrează la investigaţia privind frauda bancară.

„Noi încurajăm destul de puternic pe partenerii moldoveni să continue acest efort de a investiga, de a aduce pe cei care sunt vinovaţi de această fraudă fără precedent în faţa justiţie şi să se recupereze resursele care au fost pierdute. Asta este unul dintre indicatorii de eficienţă şi a reformelor, dacă doriţi”, a spus Peter Michalko.

Noul şef al Delegaţiei Uniunii Europene şi-a început activitatea în Republica Moldova în septembrie 2017.