(VIDEO) Puneau banii „la murat”, la propriu! Un sirian şi şase moldoveni, reţinuţi pentru falsificarea şi punerea în circulaţie a zeci de mii de euro

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un sirian, originar din oraşul Aleppo, şi şase moldoveni din sudul ţării, membri ai unei grupări infracţionale, au fost reţinuţi la Chişinău pentru falsificarea și punerea în circulaţie a banilor. Bancnotele cu valori nominale de 10, 20 şi 50 de euro, proveneau sustrageri săvârșite prin extragerea acestora din bancomate din spațiu UE, iar la Chişinău, membrii grupului au creat două laboratoare în care le prelucrau chimic, iar ulterior le puneau în circulaţie.

În urma investigațiilor efectuate de către forțele de ordine s-a stabilit că liderul grupului a pus la dispoziția membrilor grupării mijloace bănești pentru a fi curățate de o substanță chimică, coloră, și puse în circulație. Astfel, membrii grupului cu vârste între 20 şi 43 de ani au organizat activitatea a două laboratoare clandestine în două apartamente închiriate de suspecți. Unul dintre ei, originar din Siria, având studii farmaceutice și cunoștințe în domeniul substanțelor chimice, împreună cu membrii grupului procurau și foloseau substanțe chimice în alterarea semnelor bănești.

Ca urmare a intervenției prompte a ofițerilor Direcției Combaterea Crimelor Grave a Inspectoratului Naţional de Investigaţii, în comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Direcția generală urmărire penală a IGP şi IP Comrat, la data de 23 ianuarie curent, suspecții au fost reținuți în flagrant delict în timp ce curățeau bancnotele.

Ca urmare a efectuării percheziţiilor pe adresele de domiciliu din municipiul Chişinău, au fost depistate şi ridicate 17.500 euro, bancnote cu nominalul de 10, 20 şi 50 euro, majoritatea bancnotelor marcate cu o vopsea de culoare roşie. O parte din bani fiind deja curățate, iar careva sume bănești suspecții au reușit să îi schimbe în altă valută, în orașul Odesa și mun. Chișinău.

Toți suspecții sunt arestați pe un termen de 30 de zile.

Pe cazul dat a fost inițiată o cauză penală pentru fabricarea sau punerea în circulaţie a semnelor băneşti false sau a titlurilor de valoare false, contrabandă și spălare a banilor, prevăzute de Codul Penal. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de infracțiune se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani.

La moment, forțele de ordine întreprind măsuri speciale de investigații cu scopul stabilirii căilor de introducere pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi stabilirii complicităţii lor, la comiterea altor infracţiuni pe teritoriul Republicii Moldova, Uniunii Europene sau Comunităţii Statelor Independente.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...