Autorii iniţiativei spun că în prezent majoritatea tomberoanelor şi containerelor de colectare a deşeurilor sunt deschise, iar din această cauză, deseori gunoiul ajunge pe jos din cauza vântului sau a câinilor şi pisicilor. Dincolo de aspectul inestetic, deşeurile menajere împrăştiate pe stradă reprezintă un risc pentru sănătatea locuitorilor.

Membrii PAS spun că Primăria Chişinău a luat 27 de milioane de lei din Fondul Ecologic pentru amenajarea a 508 platforme de colectare a deşeurilor, însă, acestea vor fi de tip vechi şi astfel vor perpetua probleme existente. Mai mult, ei spun că proiectul regulamentului de organizare a salubrizării în municipiul Chişinău elaborat de Primărie, conţine prevederi extrem de controversate precum cea conform căreia platformele de colectare a deşeurilor vor putea fi amenajate chiar şi la cinci metri de ferestrele blocurilor şi nu la 20 de metri, cum prevăd normele actuale.

Membrii PAS vin cu iniţiativa de a construi platforme subterane de colectare a deşeurilor, la fel ca în multe ţări europene. Deşi amenajarea acestora este mai costisitoare decât în cazul celor externe, implementarea noului sistem va aduce nu doar un mediu mai ecologic, dar şi avantaje financiare.

Autorii iniţiativei spun că proiectul este unul fezabil şi dispune de toate calculele necesare.

Conducerea Primăriei Chişinău n-a reacţionat deocamdată la propunerile membrilor PAS.