Consilierul din Basarabeasca afirmă că, prin diferite scheme de corupţie, din bugetul raional ar fi fost extrase, în ultimii ani, 100 de milioane de lei.

„Din acestea 100 de milioane de lei care s-au furat pe raionul Basarabeasca, 50 de milioane - stimaţi cetăţeni ai Republicii Moldova! - 50 de milioane de lei a furat numai primarul satului Başcalia, iar toate dovezile sunt în mâinile noastre şi în toate instanţele”, a spus Ion Arnăut, consilier formaţiunea „Partidul Nostru”.

Consilierul local aduce şi exemplul unei tabere de vară pentru copii, care a început să fie construită în urmă cu 14 ani şi care a înghiţit sume importante de bani, dar stă acum în paragină.

Potrivit lui Arnăut, nici la grădiniţa din sat situaţia nu ar fi mai bună. „De un milion 250 de mii de lei a fost reparată grădiniţa de copii din satul Başcalia. Stimaţi conducători, după ce s-a terminat reparaţia, au început ploile. Au căzut tavanele noaptea. Puneţi-vă întrebarea - dacă în acel moment când erau copiii la grădiniţă cădea tavanul, copiii erau să fie morţi”, a adăugat acesta.

Satul Başcalia are 750 de hectare de păşune, 500 dintre care ar fi ajuns la dispoziţia primarului Petru Tarlev, mai spune consilierul. Petru Tarlev ar fi ajuns să facă bani chiar şi din zăpadă, mai notează consilierul local.

Pentru a sensibiliza autorităţile centrale, Ion Arnăut cere explicaţii de la preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Consilierul local spune că după ce a anunţat Procuratura Generală, Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie despre situaţia din Başcalia, viaţa sa este în pericol.

Primarul satului Başcalia respinge toate acuzaţiile. Potrivit lui, Ion Arnăut minte şi va trebui să dea explicaţii în instanţă.

„Toţi banii care intră în buget şi toate sumele de bani care vin sunt trecute prin Consiliu, Consiliul a primit hotărârea ce s-a făcut, ce s-a construit în satul Başcalia. Restul banilor, ce spune el, acestea-s minciuni. A fost controlat şi de Anti-corupţie, Procuratura Generală, Curtea de Conturi, toate slujbele au controlat Consiliul satului. Acestea-s minciuni. E un om care e fără ruşine, fără simţ de răspundere. El pentru vorbele care le vorbeşte, el o să fie tras la răspundere”, a spus edilul.

În noiembrie trecut, Curtea Supremă de Justiţie a pronunţat o încheiere irevocabilă, prin care a confirmat concluzia fostei Comisii Naţionale de Integritate, care a constatat că Petru Tarlev a admis un conflict de interese. Fiind în funcţia de primar al satului Başcalia, el nu a declarat calitatea sa de fondator al unui SRL. Oficiul Cancelariei de Stat a iniţiat procedura de revocare a lui Petru Tarlev. Deşi au avut loc mai multe şedinţe de judecată, la acestea nu s-ar fi prezentat nici reprezentantul Guvernului, nici primarul de Başcalia, nici avocatul acestuia. Astfel, demiterea lui Tarlev este tergiversată, afirmă Ion Arnăut. Petru Tarlev spune, însă, că s-a prezentat la toate şedinţele de judecată privind revocarea sa şi nu e vina lui că procesul de judecată se amână din varii motive. Petru Tarlev este la cel de-al patrulea mandat de primar. Anterior, a fost reprezentant al Partidului Comuniştilor, dar a migrat între timp la Partidul Democrat.