Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.01.2018

Chiril Gaburici: ”Proiectul Energie și Biomasă contribuie la producerea sigură, competitivă și durabilă a energiei regenerabile în Republica Moldova”

Chiril Gaburici: ”Proiectul Energie și Biomasă contribuie la producerea sigură, competitivă și durabilă a energiei regenerabile în Republica Moldova”

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a prezidat astăzi ședința Consiliului Proiectului Energie și Biomasă, în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele obținute de PEBM pe parcursul anului 2017 și au fost stabilite obiectivele pentru acest an.

În cadrul ședinței, ministrul Chiril Gaburici a menționat că este importantă asigurarea continuității proiectului, care se încheie în noiembrie 2018, și creșterea numărului de beneficiari. ”Proiectul Energie și Biomasă contribuie la producerea sigură, competitivă și durabilă a energiei din biomasă - cea mai viabilă și accesibilă sursă de energie regenerabilă în Republica Moldova. Sporirea consumului de energie din biomasă, stimulează producerea durabilă de energie și dezvoltarea locală”, a subliniat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Printre rezultatele obținute în cadrul Proiectul Energie și Biomasă, pe parcursul anului 2017, se numără:

-          48 de sisteme de încălzire pe biomasă și 49 sisteme de producere a apei calde de la energia solară instalate în instituțiile publice;

-          peste 102 334 de persoane beneficiază de energie sigură, produsă în Republica Moldova;

-          au fost create 117 noi locuri de muncă;

-          523 de gospodării casnice și microîntreprinderi sunt încălzite cu energie verde datorită programului de subvenționare lansat de Proiectul Energie și Biomasă, în parteneriat cu Agenția pentru Eficiență Energetică;

-          30 de companii asamblează sau produc local cazane pe biomasă și le oferă beneficiarilor;

-          peste 100 de școli au devenit parte a inițiativei educaționale de promovare a energiei regenerabile și eficienței energetice;

-          în două raioane, Ungheni și Nisporeni, a fost lansat serviciul de parteneriat public privat în prestarea serviciilor energetice etc.

Prima etapă a proiectului, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a fost realizată cu succes în perioada 2011-2014. Din ianuarie 2015, proiectul a intrat în cea de-a doua fază de implementare. Bugetul acestuia constituie 9,41 de milioane de euro, bani acordați de Uniunea Europeană, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus