O aplicaţie de inteligenţă artificială e capabilă să prezică riscurile de corupţie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O echipă de cercetători de la Universitatea din Valladolid, Spania, a dezvoltat o aplicaţie de inteligenţă artificială (AI) capabilă să prezică riscurile de corupţie, notează site-ul cnewsmatin.fr.

Aplicaţia poate anticipa dacă în anumite provincii spaniole pot apărea cazuri de corupţie. Pentru a o pune la punct, cercetătorii s-au bazat pe cazurile de corupţie înregistrate în Spania între 2000 şi 2012.

Inteligenţa artificială poate stabili legături de cauzalitate între anumite elemente şi apariţie a cazurilor de corupţie. Astfel, corupţia are o rată de probabilitate mai mare atunci când un partid politic rămâne la conducerea ţării timp de mai mulţi ani.

Nivelul impozitului imobiliar, creşterea exagerată a preţurilor locuinţelor, deschiderea de noi bănci sau crearea de noi companii sunt câteva dintre variabilele care pot influenţa corupţia. Autorii studiului speră că aplicaţia realizată de ei va ajuta guvernele să-şi concentreze eforturile în domenii specifice pentru a limita riscurile corupţiei, potrivit Agerpres.

Din motive de securitate şi pentru a nu declanşa polemici, studiul publicat în revista Social Indicators Research nu a menţionat numele provinciilor spaniole la care face referire aplicaţia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...