Principală  —  IMPORTANTE   —   Alți doi judecători de la…

Alți doi judecători de la Curtea de Apel Chișinău refuză să examineze dosarul Șor. Care este motivul și ce urmează

După ce judecătorii Curții de Apel Chișinău Xenofon Ulianovschi și Silvia Vrabii au refuzat să examineze dosarul Șor, iar acesta a fost repartizat altui complet de judecată, alți doi magistrați din aceeași instanță au depus cereri de autorecuzare de la examinarea cauzei. Este vorba despre Igor Mânăscurtă și Oxana Robu. Cei doi au motivat abținerea prin faptul că au în gestiune dosarul de escrocherie şi spălare de bani în privința lui Veaceslav Platon în care Ilan Șor are statut de martor al acuzării. Astăzi, 29 ianuarie, a fost format un al treilea complet de judecată pentru examinarea dosarului de escrocherie și spălare de bani pe numele lui Ilan Șor, format din magistrații Stelian Teleucă, Alexandru Spoială și Svetlana Balmuș. Ultima este judecător-raportor pe caz.

Purtătoatea de cuvânt a Curții de Apel Chișinău Octeabrina Popa a declarat pentru Ziarul de Gardă că la 29 ianuarie, președintele instanței de apel Ion Pleșca a semnat o încheiere prin care a fost format un nou complet de judecată pentru examinarea dosarului Șor, iar o ședință a fost fixată pentru 12 februarie. Octeabrina Popa a precizat că ședința de astăzi în dosarul Șor a fost amânată pe motiv că nu era încă stabilit completul de judecători.

Svetlana Balmuș are o experiență de judecător de 19 ani. În 2015, aceasta a fost avansată la Curtea de Apel Chișnău. În aprilie 2017, Balmuș alături de judecătorii Xenofon Ulianovschi și Ion Secrieru, au menținut hotărârea primei instanțe prin care avocatul-vedetă Valerian Mânzat a fost condamnat la nouă ani de închisoare într-un dosar penal de escrocherie în domeniul asigurărilor.

Stelian Teleucă activează în sistem din 2006, fiind judecător la Judecătoria Botanica. În decembrie 2014, acesta a fost numit magistrat la Curtea de Apel Chișinău. ZdG a scris că judecătorul Stelian Teleucă, prin intermediul unei decizii pronunțate, a contribuit ca mai multe terenuri publice din Chișinău să ajungă în proprietate privată.

Alexandru Spoială este judecător din 2009, activând la Judecătoria Chișinău sectorul Ciocana. Din mai 2017, Spoială este magistrat la Curtea de Apel Chișinău. În 2017 ZdG a scris că Alexandru Spoială a beneficiat de o donaţie de 6 mii de euro, cumpărându-şi o Honda CRV, fabricată în 2008, cu 144 mii de lei.

Dosarul lui Ilan Șor a ajuns pe masa instanței de apel Chișinău pe 15 ianuarie 2018, după șase luni de blocaj în Judecătoria Chișinău.

La 21 iunie 2017, Ilan Șor, controversatul businessman, primar al orașului Orhei și lider al partidului care-i poartă numele a fost condamnat de magistratul Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Ilan Șor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll drept unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară.