(foto) „Acolo unde înotau delfinii, acum pasc vacile”. Locuri turistice puțin cunoscute în Moldova, pe care neapărat trebuie să le vizitați (I)

collage

Orheiul Vechi, vinăria Cricova, Cetatea Soroca, Mănăstirea Căpriana, Purcari și alte atracții turistice din Moldova sunt atât de cunoscute, încât nu mai trezesc în rândurile oamenilor reacția „wow”. Echipa #diez însă și-a propus să identifice și alte destinații culturale și turistice de la noi din țară, despre care puțini dintre voi știu.

Ne-am propus să realizăm mai multe articole de acest gen, în care vă vom povesti și arăta locuri încă nedescoperite ale Moldovei. Pentru a afla care sunt aceste zone turistice, am apelat la Centrul de Informare Turistică

Ghidul acestui Centru, Svetlana Smîgaleova, ne-a relatat despre o serie de muzee, monumente, dar și rezervații naturale din Moldova.

Săptămânal vom prezenta câte cinci destinații turistice mai puțin cunoscute de la noi din țară, recomandate de Svetlana Șmîgaleova.

#1. Hanul lui Hanganu, raionul Rezina, satul Lalova

facebook.com/hanulhanganu

Hanul lui Hanganu este alegerea perfectă pentru o vacanță liniștită, plină de emoții, amintiri frumoase și energie pozitivă. Pensiunea se află în raionul Rezina, satul Lalova, la 100 km de Chișinău.

Hanul aparține familei Hanganu, care vă așteaptă cu drag și este gata să vă găzduiască în cele șapte camere și două încăperi de tip bască și o fâneață, toate în aspect rustic cu elemente arhaice și decor în stil tradițional. Fiecare odaie este dotată cu baie și tot necesarul pentru un confort pe măsură. Pe lângă locurile de cazare, pensiunea oferă la dispoziție sala de conferințe.

 

1
hanulhanganu.md
hanulhanganu.md
FâNEAȚĂ - ÎN AER LIBER
hanulhanganu.md

Hanul este o alegere perfectă pentru organizarea de team building-uri sau ședințe de grup. E un loc pitoresc în sânul naturii cu priviri panoramice de excepție.

Aici veți mânca pe săturate bucate tradiționale, veți gusta izvar, vinuri moldovenești, compot de casă și tot ce are familia Hanganu în beciul său.

 

hanulhanganu.md
hanulhanganu.md

În funcție de gusturi și preferințe, puteți alege dintr-o varietate de activități – excursii la mănăstirile și cascadele Saharna sau Țâpova, unde veți descoperi locuri minunate și pline de mister, plimbări cu barca pe râul Nistru, pescuit, vânătoare sau șezători în fața rugului. Pensiunea este o alegere frumoasă pentru petrecerea sărbătorilor calendaristice. Tradiții și obiceiuri, bucate tradiționale, cântec, joc și voie bună.

 

hanulhanganu.md
hanulhanganu.md

Dacă doriți să aflați mai multe informații, accesați site-ul hanulhanganu.md sau vizitați pagina de Facebook a pensiunii.

#2. „Muzeul Găgăuz de Istorie și Etnografie”, s. Beșalma, Comrat, UTA Gagauz-Yeri

 

moldpres.md

Moldova este o țară polietnică, de aceea, nu trebuie să ezităm să explorăm diversele culturi de la noi din țară. Vă sugerăm să vizitați „Muzeul Găgăuz de Istorie și Etnografie”. Veți afla toată istoria poporului găgăuz, cum și de ce a apărut pe teritoriul Republicii Moldova.

Muzeul Găgăuz de Istorie și Etnografie are o suprafață de circa 640 m.p. El include șase săli expoziționale. În fondurile muzeului sunt adunate circa 6.000 de exponate. În sălile de expoziție sunt prezentate operele celor mai renumiți artiști plastici din Moldova și Găgăuzia.

 

turismlocal.md

Expoziția ilustrează istoria, viața cotidiană și cultura găgăuzilor din cele mai vechi timpuri până în prezent. Muzeul conține originale și copii ale lucrărilor savanților în domeniul etnogenezei, istoriei și etnografiei găgăuzilor, precum și o cinefonotecă bogată. Aici sunt prezentate exponate ale costumului național găgăuz, podoabe femeiești tradiționale, unelte de muncă, obiecte de uz casnic și de etnografie ale țăranilor găgăuzi de la sf. sec. XIX– înc. sec. XX.

 

turismlocal.md

Vizitatorii muzeului vor avea posibilitatea să cunoască cum aveau loc ceremoniile de nuntă, datinile și obiceiurile poporului găgăuz.

Clădirea muzeului este amplasată în centrul satului Beșalma. Această așezare rurală cu o populație de 5 mii de locuitori a fost întemeiată la 1791 de coloniști din Dobrogea și numără o istorie de peste 200 de ani. Satul Beșalma se află la 30 de km la sud de orașul Comrat. Adresa muzeului este str. Lenin nr. 110 (s. Beșalma).

Programul vizitelor este marți – vineri între orele 08.30 și 16.30, sâmbătă – duminică între orele 08.30 și 14.00. Puteți suna și la numărul de telefon: (+373 38) 5.32.72.

#3. Rezervaţia naturală „Defileul Duruitoarea”, Duruitoarea veche, Râșcani

 

moldovenii.md

Cu 12 milioane de ani în urmă în această regiune s-a topit un ghețar, după care s-a format Marea Sarmatică, care era o mare caldă.

 

În acea perioadă s-a format acest recif de corali., iar după ce apa a dispărut, a rămas doar grota, cunoscută în zilele noastre ca Grota Duruitoarea Veche.

 

„În locurile unde înotau delfinii, acum pasc vacile, deoarece marea a dispărut și a lăsat după sine doar o „baltă”, Marea Neagră. Aici trebuie să vină toți. Din păcate, nimeni nu se duce. Dacă turiști nu sunt, nici infrastructura nu se dezvoltă”, zice ghidul Svetlana Smîgaleova.

 

Nu departe de orăşelul Costeşti, la est de satul cu acelaşi nume, curge râul Duruitoarea. Grota Duruitoarea Veche este cunoscută ca o aşezare străveche din epoca de piatră. Ea constă din trei încăperi cu lungimea totală de 49 de m, lăţimea de 5-9 m.

În rezultatul săpăturilor arheologice aici au fost descoperite pietrificaţii din epoca de gheaţă şi rămăşiţe ale unei civilizaţii străvechi, care au făcut-o cunoscută în lumea întreagă.

Iată cum arată, actualmente, reciful de corali, unicul recif de pe teritoriul Republicii Moldova.

 

moldovenii.md
vobiektive.mirtesen.ru

#4. Complexul de Meşteşuguri „Artă Rustică” din Clișova-Nouă, Orhei

 

blogogo.md

Țesut manual, din fire naturale și prelucrat la o mașinărie numită război, așa se naște covorul moldovenesc, care ne leagă și astăzi de valorile și tradițiile trecutului. Astăzi covorul recapătă valoarea de altădată prin meșterii populari care practică această meserie și care își promovează activitatea, dar și tradițiile moldovenești. Mai nou, covorul național moldovenesc a fost inclus în patrimoniul UNESCO, pe 2 decembrie 2016.

 

stiripozitive.eu

Muzeul are scopul să păstreze și să transmită generațiilor următoare originea, identitatea şi tot ce s-a moştenit de la străbunii noștri. Aici sunt culese cu cea mai mare îngrijire peste 150 de exponate, care poartă semnul muncii străvechilor locuitori ai satelor de pe ambele parţi ale râului Răut, din zona de centru a Moldovei.

 

prime.md

Mai multă informație despre acest muzeu puteți afla pe pagina de Facebook a Muzeului.

#5. „Muzeul viu al covorului”, Gaidar, UTA Gagauz-Yeri

 

provincial.md

În Autonomia Găgăuză ţesutul manual al covoarelor devine o activitate populară pentru tinerii de astăzi. Obiectivul Muzeului este de a renaşte şi a transmite tradiţiile străvechi de confecţionare a covoarelor. Pe lângă istoria acestui meșteșug, la muzeu veți putea învăța cum să confecționați covoarele moldovenești la fel ca străbunicile noastre acum 150 de ani.

 

moldovenii.md

Mai mult, anual aceste două muzee organizează Festivalul Covoarelor.

# Festivalul Covoarelor din Găgăuzia 2016: Cel mai vechi covor expus este din anul 1895.

# Tradițiile au prins viață la Clișova Nouă! Ce țesături originale au fost prezentate la festivalul „Frumos Covor Basarabean”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente