Actualitate

Cele mai periculoase lovituri şi de ce trebuie să mergem de urgenţă la medic

Cele mai periculoase lovituri sunt cele la cap. Acestea pot avea consecinţe grave, chiar dacă iniţial aţi avut impresia că lovitura nu este una puternică. „Dacă aţi avut un accident sau o căzătură în urma cărora v-aţi lovit la cap, dar nu vi s-a părut că lovitura este puternică, trebuie să aveţi mare grijă. Dacă la câteva ore de la incident apar dureri de cap sau stări de greaţă, dacă aveţi senzaţie de leşin sau vomitaţi trebuie să mergeţi rapid la medic. Este posibil să aveţi leziuni cerebrale sau sângerări în interiorul craniului, iar acestea pot fi fatale. Am văzut cazuri în care omul s-a ridicat pe picioarele lui după lovitură, nu a părut să aibă nimic şi după câteva ore a intrat în comă sau chiar a decedat. De aceea este mai bine să mergeţi la medic după astfel de lovituri şi să vă asiguraţi că totul este în regulă. Dacă atunci când aţi căzut, aţi leşinat, chiar şi pentru câteva momente, mergeţi de urgenţă la medic“, explică Marius Colobran, medic neurolog.

Şi loviturile la coloană pot fi extreme de periculoase. „Dacă aţi căzut şi v-aţi lovit la spate este bine să fiţi atenţi. Vă puteţi răni la coloană în zona cervicaă sau lombară. Este bine ca după o astfel de lovitură să nu vă mişcaţi şi să chemaţi salvarea. Este posibil să suferiţi leziuni ale coloanei vertebrale. Dacă vă ridicaţi sau vă mişcaţi puteţi face mult rău. Puteţi deplasa coloana sau agrava o eventuală fractură, caz în care se poate ajunge chiar şi la paralizie“, mai spune medicul.

Traumatismele la mâini sau picioare pot fi şi ele periculoase uneori. „Cele mai dese fracturi sau entorse apar la mâini şi picioare. De obicei acestea nu sunt foarte periculoase, dar necesită imobilizarea în ghips. Dacă v-aţi lovit la mână sau picior, dar aveţi impresia că nu este vorba decât despre o entorsă, este bine să fiţi atenţi.

Pericolul este mai mare la traumatismele la picioare. Dacă forţaţi piciorul lovit puteţi afecta, ligamentele care nu se vor mai vindeca cum trebuie.

În cazurile mai grave se pot forma cheaguri de sânge care pot ajunge la plămâni şi pot cauza embolie, care duce de multe ori la deces“, mai spune specialistul.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *