Coraportor APCE: „O soluție pentru Transnistria poate fi găsită nu într-un an, ci într-o săptămână”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Coraportorul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru Moldova, Egidijus Vareikis, susține că uneori politica nu este foarte ieftină, iar costul nerecunoașterii regiunii transnistrene este 5% din PIB. În opinia sa, ar fi mai bine pentru această parte a Moldovei să nu risipească acești bani. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, oficialul a spus că admite că „o soluție pentru Transnistria poate fi găsită nu într-un an, ci într-o săptămână”, dar că pentru asta e nevoie de bunăvoința Moscovei”.

„Nu există, din păcate, o bunăvoință pentru dialog și pentru stabilirea unui plan care să conducă spre o soluție. Conflictul transnistrean este unic. Dacă e să îl comparăm cu celelalte conflicte înghețate, de la Nagorno-Karabach la Osetia de Sud, vedem că în Transnistria nu există o linie a frontului. Da, există acei pacificatori, forțe de menținere a păcii, dar se poate călători cu ușurință peste așa numita graniță de pe o parte a râului pe cealaltă, către Chișinău. Se poate spune că este un conflict înghețat…pașnic, iar oamenii s-au obișnuit să trăiască așa”, a notat oficialul, conform IPN.

Egidijus Vareikis a declarat că este vorba despre un conflict pașnic, dar care nu este legal, este vorba despre o regiune nerecunoscută de comunitatea internațională. Potrivit lui, transnistrenii sunt conștienți de asta și încearcă să inventeze o nouă istorie. „Recent am citit o așa numită istorie scrisă de transnistreni, potrivit căreia regiunea nu a fost niciodată parte a Moldovei, ci, dimpotrivă, Moldova s-a alipit Transnistriei în anii 40. Sigur, poate fi un exercițiu academic interesant, dar trebuie să ne raportăm și să acceptăm realitatea. Însă această situație este foarte costisitoare pentru Moldova”, susține co-raportorul APCE.

În opinia sa, costul nerecunoașterii regiunii este 5% din PIB şi acesta este prețul pe care cei din regiunea transnistreană trebuie să îl plătească. Și cine plătește – cei care lucrează și care generează afaceri și valoare adăugată. Potrivit lui, uneori politica nu este foarte ieftină, și ar fi mai bine pentru această parte a Moldovei să nu risipească acești bani. Dar asta este deocamdată decizia lor politică.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...