Aplicarea excesivă a arestului preventiv și arestului la domiciliu, subiect de discuții între ministrul Tănase și foștii săi colegi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Apelurile publice ale avocaților privind „aplicarea excesivă de către judecători a măsurii preventive sub formă de arest sau arest la domiciliu” și identificarea unor soluții pentru redresarea acestei situații au fost subiectele de discuție în cadrul unei întrevederi dintre ministrul Justiției, Alexandru Tănase, și reprezentanții Uniunii Avocaților din Moldova.

În acest sens, a fost abordată promovarea unor modificări legislative ce ar asigura un control judiciar efectiv asupra aplicării măsurilor preventive, dreptul persoanelor la apărare, procesul echitabil și egalitatea armelor părților în proces. De asemenea, au fost puse în discuție soluțiile de consolidare a mecanismelor de autoadministrare a profesiei de avocat.

În mod prioritar, vor fi promovate îmbunătățiri la legea cu privire la avocatură în vederea clarificării prevederilor cu privire la incompatibilitățile avocaților și mecanismul de acces în meserie, eficientizarea mecanismelor de acces la informații ale avocaților și perfecționarea mecanismului de rambursare a cheltuielilor de judecată.

În acest context, s-a agreat constituirea unei platforme de comunicare comună în vederea identificării celor mai eficiente soluții legislative, cu respectarea celor mai înalte standarde democratice în domeniu.

Este de menționat faptul că atât până la acceptarea funției de ministru în Cabinetul Filip, cât și după preluarea acesteia, Alexandru Tănase, care anterior a activat și el în calitate de avocat, și-a expus opinia precum că judecătorii aplică prea excesiv măsurile preventive de arest și arest la domiciliu. Una dintre aceste situații s-a referit și la cazul tânărului Andrei Brăguța, aflat la evidența medicului pshiatru, care în urma plasării în arest preventiv a decedat în circumstanțe dubioase.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...