Protestul gardienilor francezi, aproape de final după ce sindicatul majoritar a acceptat propunerea guvernului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Conflictul de muncă ce paralizează de 12 zile activitatea gardienilor în închisorile din Franța se îndreaptă spre soluționare, după ce principalul sindicat a acceptat vineri propunerea de acord înaintată de guvern, transmite AFP.

Potrivit ministrului justiţiei Nicole Belloubet, protocolul de acord ce va fi semnat vineri de sindicatul majoritar Ufap-Unsa va fi pus „rapid” în aplicare.

Mişcarea de protest, declanşată după ce un deţinut jihadist a agresat câţiva gardieni într-un penitenciar din nordul ţării, a luat amploare în urma unei serii de agresiuni şi a negocierilor rămase fără rezultat.

După respingerea unui prim proiect de acord, mişcarea de protest s-a înăsprit şi a provocat blocarea a zeci de închisori de pe teritoriul Franţei.

Ministrul justiţiei le-a propus joi celor trei mari sindicate un proiect de acord, ce prevede măsuri pentru mai buna ţinere sub control a deţinuţilor radicalizaţi, întărirea securităţii gardienilor (dotarea lor cu veste antiglonţ, cătuşe), crearea a 1.100 de posturi noi şi acordarea de indemnizaţii totale de peste 30 milioane de euro.

În timp ce două dintre sindicatele reprezentative, FO şi CGT, au respins acest acord, sindicatul majoritar Ufap-Unsa a afirmat vineri că şi-a asumat „responsabilităţile” şi consideră textul „o bază de evoluţie profundă a sistemului nostru carceral, în care securitatea şi ordinea trebuie să redevină valori puternice”.

Vineri, mişcarea de protest scăzuse deja în amploare, la ea participând gardienii din doar 62 de închisori din cele 188 afectate, faţă de 116 joi, potrivit Direcţiei Administraţiei Penitenciare (DAP).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...