Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

19 Aprilie, 2024

ANRCETI face publice rezultatele controalelor planificate efectuate în trimestrul II al anului 2015

În perioada aprilie – iunie 2015, specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) au efectuat 24 de controale planificate ale activităţii furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, în cadrul cărora au verificat respectarea de către aceştia a actelor normative în domeniul comunicaţiilor electronice. Acţiunile de control au fost desfăşurate în conformitate cu Graficul controalelor, elaborat conform prevederilor Legii privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător, grafic aprobat de Directorul ANRCETI şi publicat pe pagina web oficială a ANRCETI.

Toţi furnizorii supuşi controalelor sunt înscrişi în Registrul public al furnizorilor de reţele şi servicii publice de comunicaţii electronice şi activează în baza regimului de autorizare generală. În urma controalelor, au fost întocmite 22 acte de control şi două procese verbale de constatare, în care a fost consemnată lipsa persoanei controlate la adresa indicată în Registrul public al furnizorilor.

În cadrul controalelor s-a constatat că 12 furnizori activează fără a admite abateri de la norma legală, 10 furnizori au comis încălcări ale cerinţelor actelor normative în vigoare şi doi furnizori nu desfăşoară activităţi în domeniul comunicaţiilor electronice. La propunerea specialiştilor ANRCETI, cei doi furnizori au depus cereri de renunţare la dreptul de furnizare a reţelelor şi/sau serviciilor publice de comunicaţii electronice, acordat de ANRCETI în baza regimului de autorizare generală.

Potrivit actelor de control, cele mai frecvente încălcări depistate de specialiştii ANRCETI au fost următoarele: neachitarea plăţii de reglementare şi monitorizare (25%), necorespunderea contractelor de furnizare a serviciilor de comunicaţii electronice cu prevederile actelor normative în vigoare (21%), neprezentarea în termenele stabilite a rapoartelor privind veniturile provenite din activitatea în domeniul comunicaţiilor electronice (21%), nepublicarea şi neprezentarea către ANRCETI a informaţiei privind parametrii de calitate a serviciilor furnizate (17%), neinformarea ANRCETI despre schimbarea datelor incluse în notificarea iniţială (8%), neprezentarea în termenele stabilite a rapoartelor statistice (4%), lipsa Condicii de înregistrare a controalelor planificate (4%).

De menţionat că majoritatea încălcărilor constatate în urma controalelor au fost înlăturate de către furnizori în termenele stabilite de ANRCETI. Doi furnizori, potrivit prescripției ANRCETI privind lichidarea încălcărilor depistate, urmează s-o execute până la finele lunii iulie curent.

Conform Graficului controalelor pentru trimestrul III al anului 2015, în această perioadă ANRCETI va efectua 15 controale planificate. Acestea se vor axa, în principal, pe verificarea gradului de respectare de către furnizori a prevederilor Regulamentului cu privire la furnizarea serviciilor publice de comunicaţii electronice, aprobat prin Hotărârea Consiliului de Administraţie al ANRCETI nr. 48 din 10.09.2013, în vigoare din 15 februarie 2014.

6 iulie 2015

Ultima actualizare: 6/07/2015