În decembrie 2017, deputatul Francois Ruffin, reprezentant al partidului de stânga LFI, s-a prezentat în parlament purtând un tricou verde al unei echipe de fotbal din regiunea din care provine el.

Anterior, deputaţi din acelaşi partid au ieşit în evidenţă arătând Codul Muncii pentru a denunţa reforma acestuia şi conserve sau paste în valoare de cinci euro pentru a protesta faţă de alte măsuri.

Aceste gesturi au fost criticate ca fiind tentative de a ieşi în evidenţă în faţa presei de către preşedintele Adunării Naţionale a Franţei, Francois de Rugy, membru al La Republique en Marche, partidul lui Macron.

Ca urmare a unei propuneri a lui De Rugy, biroul Adunării Naţionale, format din 22 de deputaţi, a modificat miercuri regulile generale, hotărând că deputaţii trebuie să poarte ţinute neutre şi nu au voie să poate ostentativ simboluri religioase.

Vestimentaţia nu poate fi folosită pentru exprimarea unei opinii. “Este interzisă purtarea oricărui simbol religios în mod ostentativ, a unei uniforme, a unor logo-uri sau a unor mesaje comerciale sau a sloganurilor de natură politică”, se arată într-un comunicat al Adunării Naţionale.