Șoferii prinși a treia oară beți la volan ar putea fi privați de dreptul de a conduce pentru restul vieții

Ministerul Justiției și Inspectoratul Național de Probațiune propun sancțiuni mai dure pentru conducătorii autovehiculelor prinși în stare de ebrietate la volan. Aceasta pentru că deși a crescut substanțial amenda pentru condusul în stare de ebrietate, impactul asupra acestui fenomen nu este cel scontat.

Astfel, potrivit datelor oficiale în ultima perioadă au loc tot mai multe accidente, iar în evidența Serviciului de Probațiune se află 3331 conducători auto, care au fost privați de dreptul de a conduce un mijloc de transport, pentru că au fost depistați în stare de ebrietate la volan.

Secretarul general de stat al Ministerului Justiției, Anatolie Munteanu, a menționat astăzi că persoanele care comit această infracțiune sunt preponderent de vârsta 21 – 40 ani. Mai mult de jumătate dintre aceștia, au săvârșit de două sau mai multe ori această încălcare.

“Înseamnă că prevederile legislației ce se aplică astăzi nu previn recidiva. Intensitatea intervenției statului trebuie să fie graduală, spre înăsprire. Intervenția în sectorul penal este necesară când normele în segmentul contravențional, de ordin administrativ, nu au efecte”, a precizat secretarul general de stat.

În acest context, INP propune ca pedeapsa pentru persoana care prima dată este depistată conducând în stare de ebrietate să prevadă retragerea temporară a permisului de conducere și să oblige frecventarea programelor probaționale.

Persoanele care vor comite a doua oară încălcarea să fie pedepsite prin anularea permisului de conducere și, eventual, să treacă repetat instruirea pentru obținerea acestuia.

Iar persoanele care pentru a 3-a oară vor fi depistate conducând un autovehicul în stare de ebrietate să fie private de dreptul de a conduce pentru restul vieții, cu posibilitatea redobândirii acestui drept în condiții speciale.

Subiectul a fost discutat de un grup reprezentativ de persoane, din Ministerul Justiției, INP, Departamentul Instituțiilor Penitenciare, Inspectoratul Național de Patrulare, Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Muncii, Sănătăţii și Protecţiei Sociale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.