/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Sondaj: Câți moldoveni ar opta pentru sistemul mixt dacă duminica viitoare ar fi referendum?

24 ianuarie 2018, ora 19:27

Din cei aproape 1780 de intervievați, puțin peste o treime au spus că și-ar da votul pentru Partidul Socialiștilor. Aproape 17 la sută din voturi ar merge către PAS, condus de Maia Sandu, în timp ce Partidul Democrat ar acumula 7,4 la sută din sufragii.

Nu ar trece pragul electoral Platforma „Demnitate și Adevăr” cu 3,8 la sută, dar nici PCRM-ul lui Vladimir Voronin, pentru care și-ar da votul doar 1,6 la suta din alegători. Alte partide menționate în sondaj ar acumula intre 1,5 si 0,5 la sută.

Anterior însă, un alt sondaj, realizat tot de Asociația Sociologilor și Demografilor, arăta altceva. Potrivit rezultatelor publicate la 6 decembrie 2017, partidul lui Vlad Plahotniuc acumula doar 4,7% din voturi, ceea ce înseamnă că nu ar accede în Parlament.

Respondenții motivează prin următoarele că acest partid și-a asumat responsabilitatea de a conduce țara în ultimii doi ani. Cu toate că se consideră că unele reforme sunt reușite, unele sunt puțin reușite, dar a avut această îndrăzneală”, afirmă Victor Mocanu, președintele Asociației Sociologilor și Demografilor.

Întrebați care este politicianul în care au cea mai mare încredere, o pătrime din respondenți au optat pentru șeful statului Igor Dodon. Pe locul 2 cu 9 la sută s-a clasat Maia Sandu. Doar 2,1 la sută au spus că au încredere în actualul premier Pavel Filip. Ceilalți politicieni ar acumula mai putin de 2 procente.

Întrebați pentru ce sistem electoral ar opta în cadrul unui eventual referendum, puțin peste 30 la sută din respondenți au spus ar pleda pentru sistemul mixt, 22 la sută ar vrea ca alegerile să fie organizate pe liste de partid și 18 la sută ar alege sistemul uninominal.

Sondajul a fost efectuat în perioada 2 – 18 ianuarie, pe un eşantion de 1783 de persoane, din 91 de localităţi. Marja de eroare este de plus/minus 2,4%.

Redactor: Sergiu Niculiță.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram