„Nu sunt dintre aceia care spun că actuala clasă politică şi-a încheiat misiunea, are misiunea ei şi prima ei misiune este să fie bătută în următoarele alegeri. Fără a denigra trecutul politic, pentru că aş denigra propriul meu trecut politic, trebuie să spunem că am avut o clasă politică ce şi-a îndeplinit principalele obiective, aşa cum este ea, cu defectele şi cu calităţile ei. Cert este că această clasă politică a dus România în NATO, a dus România în Uniunea Europeană. Dar ne trebuie ceva mai mult, iar clasa politică ce a participat la tranziţie nu are curaj pentru obiectivul naţional major al României, obiectivul unirii cu Republica Moldova. Acesta este obiectivul major al unui partid serios”, a declarat Băsescu, citat de Agerpres.

Fostul lider de la Cotroceni le-a cerut partenerilor săi din PMP să facă din unirea cu Republica Moldova principalul obiectiv politic al partidului.

„Aş vrea ca acest partid, care îmi este partener, să-şi asume obiective cu adevărat demne de un partid al viitorului, iar realizarea unirii cu Republica Moldova este un obiectiv demn de un partid al viitorului. (...) Refacerea integrităţii teritoriale a statului român este un obiectiv demn de un partid care vrea să facă ceva, un partid care vrea să schimbe istoria ţării. Am pierdut Basarabia în urma deciziei a doi criminali, Stalin şi Hitler, şi nu putem sta la nesfârşit aşa cum au hotărât ei” a afirmat Băsescu.

În opinia sa, realizarea unirii nu este o utopie în actualul context politic, în care curentul favorabil acestei idei este în creştere în Republica Moldova.

„Astăzi, eu, fost preşedinte al României (...), vă spun: România se poate reface. Nu este un gând utopic, uitaţi-vă la tinerii care sunt astăzi în piaţa de la Chişinău, cer unire cu România (...). Lucrurile se mişcă şi dacă tot se mişcă este momentul să le şi împingem puţin în direcţia în care trebuie să meargă”, a mai spus Traian Băsescu.

Mii de oameni, cu drapele în mâini, au cerut ieri, la Chişinău, unirea Republicii Moldova cu România. Numai prin unirea cu România, Republica Moldova va deveni o ţară prosperă, lipsită de corupţie, în care oamenii vor putea trăi mai bine, au declarat participanţii.

Manifestanţii au scandat într-un glas „Unire!”, după care, din centrul Chişinăului, unioniştii au plecat pe jos, în Marşul lui Ştefan cel Mare, spre Bucureşti. Organizatorii susţin că marşul va continua pe jos în următoarele zile, urmând traseul Străşeni-Lozova-Călăraşi-Corneşti-Ungheni. Trecerea Prutului se va face pe jos sâmbătă, 11 iulie, la ora 10:00, într-o refacere a Podurilor de Flori. 

​Totodată, participanţii la eveniment au semnat o rezoluţie privind alipirea celor două state despărţite de Prut.