Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Autoritățile a trei localități din…

Autoritățile a trei localități din R. Moldova au votat, simbolic, unirea cu România

sursa: facebook/MarcelSnegur

După ce ieri, 23 ianuarie, primarul și consilierii din satele Fântâna Albă și Parcova din raionul Edineț, au semnat o declarație simbolică de Unire cu România, astăzi, de ziua Micii Uniri, și autoritățile din satul Feștelița, raionul Ștefan Vodă, au semnat o asemenea declarație.

Prin declarația semnată ieri, 23 ianuarie, autoritățile din comuna Parcova, care include și satul Fântâna Albă,  în frunte cu primarul Marcel Snegur, decid să se unească cu Țara-Mamă, România. O declarație identică a fost semnată astăzi și de conducerea Primăriei Feștelița, condusă de primarul Nicolae Tudoreanu.

„Facem această Unire acum, în suflet şi ca reparaţie morală pentru suferinţele trecutului şi ale prezentului, de la chinul buneilor noştri smulşi împotriva voinţei lor de la trupul patriei istorice de voia lui Hitler şi a lui Stalin, supuşi execuţiilor, deportărilor şi foametei, la greutăţile pe care le trăim acum noi, cei de azi. Facem Unirea cu cei de aceeaşi limbă şi tradiţie cu noi pentru ca fii şi nepoţii noştri să se bucure de un viitor de libertate şi avuţie, de şansele de împlinire pe care generaţiile noastre nu le-au avut.

Chiar dacă unirea noastră de azi este una simbolică, să ne ajute Dumnezeu ca ea să fie un pas hotărâtor spre unirea deplină, când nu va mai fi graniță pe Prut, iar oamenii dintre Nistru și Tisa vor munci împreună la realizarea și mulțumirea comună, alături de celelalte popoare ale Europei civilizate”, scrie în declarațiile adoptate.

Semnatarii Declarațiilor își exprimă astfel bucuria de a sărbători împreună cu românii de pretutindeni Centenarul Marii Uniri și „adeziunea la valorile naționale și democratice ale spațiului cultural românesc”.

Declarația  de unire cu România a satelor Parcova și Fântâna Albă din raionul Edineț:

Declarația  de unire cu România a satului Feștelița, raionul Ștefan Vodă:

Astăzi, 24 ianuarie, se împlinesc 159 de ani de la Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza . Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român, iar în 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Unire.

Sursa: facebook/MarcelSnegur