/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Cine sunt noii judecători de la Curtea de Apel care vor examina dosarul lui Ilan Șor

missing
24 ianuarie 2018, ora 18:34

Judecătorul raportor Svetlana Balmuș a fost numită în funcția de judecător la Curtea de Apel în 2015 prin decretul semnat de Nicolae Timofti. Anterior, ea a activat la judecătoria Buiucani și Judecătoria Nisporeni, iar în perioadă 1997- 2001 a fost procuror în Procuratura raionului Nisporeni.

În 2016 pe numele lui Balmeș a fost depusă o sesizare în care s-a indicat că, judecătoarea în mod neîntemeiat a condamnat o pe petiţionară la 10 ani de închisoare. Autorul sesizării a scris că la dosar nu au fost administrate probe directe care să confirme vinovăţia petiţionarei; că judecătorul nu a întreprins careva măsuri de a limita accesul procurorului în biroul judecătorului S. Balmuş înainte cu 15-20 minute înainte de şedinţa de judecată. De asemenea, se indică că, judecătorul în mod eronat a respins cererea de recuzare înaintată de partea apărării procurorului participant în dosar, şi în mod neîntemeiat a respins cererile apărării de ordonare a efectuării expertizei. Sesizarea dată a fost respinsă ca neîntemeiată.

Potrivit declarației de avere în 2015 Svetlana Balmuş a obţinut anul trecut un spaţiu locativ în r. Străşeni, cu doar șase mii de lei. Magistrata a încasat un salariu lunar de peste 19 mii de lei de la Curtea de Apel în 2016. De asemenea, a obținut un venit de 20 167 lei pentru servicii juridice. Familia Balmuș este proprietara a trei terenuri agricole, o construcție nefinisată și un apartament cu suprafața 48 mp., dobândit în anul 2002. Mai dețin și două automobile un Opel Zafira (an. fab. 2007) cumpărat în anul 2011 și un Mitsubishi Carisma (an. fab. 1999) în valoare de 500 Euro, cumpărat în anul 2016.

O altă judecătoare care va examina dosarul Șor este Oxana Robu. Dânsa a fost vizată într-o investigație crimemoldova.com care scrie că magistrata Curţii de Apel Chișinău, Oxana Robu, locuieşte într-o casă cu două nivele din cartierul Telecentru din Chişinău. O analiză a declaraţiilor de avere din ultimii cinci ani, denotă că magistrata nu a declarat niciodată imobilul, care este înregistrat pe numele soţului său, Ion Robu.

În 2016 magistrata a obținut un salariu lunar de peste 20 de mii de lei, din activitatea didactică la Universitatea de Stat a obținut un venit de 20.419,59 de lei și alte 8.761,20 lei de la Institutul National al Justiției. De asemenea a obținut 20 000 lei din vânzarea unui automobil și 137 254,50 lei din vânzarea unui apartament. Alte 15 mii de lei le-a obținut pentru drepturi de autor. În 2015 prin contract de donație pe numele a doi copii minori Robu a obținut o construcție locativă în valoare de 481 314 lei și un teren pentru construcții de 92 621 lei.

Magistrata activează la Curtea de Apel din 2004. Ea a primit în februarie 2017 Diploma de Onoare a Consiliului Superior al Magistraturii. În 2014 i s-a conferit gradul III (trei) de calificare al judecătorului, iar în 2011 Consiliul Superior al Magistraturii a validat Hotărârea Colegiului de calificare prin care i s-a confirmat gradul IV (patru) de calificare.

Al treilea judecător care va examina dosarul Șor este Igor Mînăscurtă acesta a fost numit la Curtea de Apel în 2017 prin decretul semnat de Igor Dodon. Acesta a fost numit în calitate de judecător în decembrie 1997, pe un termen de cinci ani, la Judecătoria Bălți. Ulterior, în 2002 a fost numit, pe un termen de patru ani, în calitate de vicepreședinte al Judecătoriei sectorului Ciocana. În martie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii l-a propus șefului statului pentru numirea în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău.

Mînăscurtă a ajuns în vizorul presei în 2010 când pe numele lui au fost depuse plângeri precum că, alături de alți colegi din sistem, au examinat dosare în incinta Comisariatelor de poliţie a mun. Chişinău în zilele de 8 – 10 aprilie 2009. „Judecătorul Igor Mînăscurtă, din judecătoria sectorului Ciocana al mun. Chişinău, în zilele de 9 – 10 aprilie 2009 în incinta Comisariatului de Poliţie sect Ciocana a aplicat arest administrativ pentru 10 zile lui Tudorache Mihai, i-a dat amendă administrativă în mărime de 100 lei lui Chisiliuc Andrei, la moment minor (17 ani) şi arest penal pe un termen de 30 zile lui Moroi Liviu, la moment minor (17 ani)”, scrie Ziarul de Gardă.

În 2016 magistratul a ridicat un salariu lunar de 17 mii de lei, iar soția un salariu lunar de 1800 de lei. Totodată, Mînăscurtă a obșinut un venit de 5462 de lei din activitatea didactică la Institutul Național de Justiție. În același an a obținut 5 700 Euro din vânzarea unui automobil și aproape trei mii de lei indemnizație de boală. Este proprietarul unui Audi (an. fab. 2004), în folosință din anul 2012 prin mandat. El mare are și un contract de investiții în spațiu locativ în sumă de 31 500 euro, contractat în anul 2014, scadent în anul 2016

TV8 amintește că, magistrații Xenofon Ulianovschi și Silvia Vrabie de la Curtea de Apel, celor cărora le-a fost inițial repartizat dosarul Șor au depus cerere de abținere care a fost acceptată. Motivul abținerii a lui Xenofon Ulianovschi este faptul că fratele său Gheorghe Ulianovschi este avocatul lui Chiril Lucinschi care este vizat într-un dosar ce are legătură cu dosarul lui Ilan Șor. Iar, motivul invocat de Silvia Vrabie este că dânsa a fost în completul de judecată care a examinat dosarul privind aplicarea măsurilor preventive.

Ilan Șor a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de pușcărie pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. Însă, se plimbă în continuare în libertate, Șor va ajunge după gratii abia după ce se va pronunța și Curtea de Apel și doar dacă sentința de condamnare a primei instanțe va fi menținută.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram