Oleg Guriţanu este unul dintre cei 13 gardieni ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie cercetaţi în acest dosar. El spune că şi-a onorat obligaţiile de serviciu, dar în urma celor întâmplate, superiorii ar încerca să găsească ţapi ispăşitori pentru această crimă.

„Noi suntem mici şi eu nu pot să dau nici o indicaţie, să fie aşa sau aşa. Procurorii trebuiau să dea indicaţii când au văzut că salteaua e jos. Procurorii care au fost în control au scris că totul e bine”, a menţionat Guriţanu.

Mai mult, el susţine că Procuratura Municipală, instituţie care monitorizează săptămânal situaţia din izolator, ar încerca să-şi apere angajaţii. 

Şi ofiţerul principal al izolatorului de detenţie provizorie, Sergiu Cuflic, care asigura interimatul funcţiei în acea perioadă, spune că a raportat superiorilor, însă a refuzat să dea nume. 

Procurorul de caz, Ruslan Lupaşcu, susţine că şedinţa nu a avut loc, întrucât unul dintre avocaţii care a lipsit data trecută, nici acum nu s-a prezentat. Apărătorul s-a ales şi cu o amendă de o mie de lei, iar dacă nu se va prezenta la următoarea şedinţă, va fi substituit cu unul din oficiu. 

Şi unul dintre avocaţii părţii vătămate spune că a încercat să afle de la Procuratura Municipală cine sunt procurorii, care au fost de serviciu la izolator în cele două săptămâni, dar nu a primit un răspuns.

„Am încercat să aflăm, am expediat interpelarea la Procuratura Municipiului Chişinău, dar din motive necunoscute nu am primit răspuns la întrebarea foarte clară care a fost specificată: cine din procurorii responsabili de monitorizarea acestui loc de detenţie a vizitat izolatorul. Dacă nu se comunică această informaţie, concluzia este evidentă de la sine. Se pare că încearcă să se ascundă”, spune avocatul Vadim Vieru.

Şeful Procuraturii Municipale Ştefan Şaptefraţ a confirmat că în cele două săptămâni procurori de serviciu au fost Daniel Baraliuc şi Dumitru Barbaroş. Anume aceştia ar fi depistat cazul, spune Şaptefraţ. 

13 angajaţi ai Izolatorului de detenţie provizorie a Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău au ajuns pe banca acuzaţilor în dosarul Brăguţă. Ei sunt acuzaţi de tratament inuman în privinţa tânărului decedat în penitenciar. Inculpaţii riscă până la opt ani de închisoare.

Într-un alt dosar, patru deţinuţi sunt cercetaţi în stare de arest, fiind învinuiţi că l-au torturat pe Andrei Brăguţă, iar trei poliţişti sunt în arest la domiciliu, fiind acuzaţi că nu au intervenit pentru a opri bătaia din celulă. Totodată, acuzatorii au iniţiat cauze penale pentru exces de putere şi încălcarea regulilor de acordare a asistenţei medicale.