Aproximativ 50.000 de manifestanți la Salonic împotriva menținerii denumirii de „Macedonia” pentru fosta republică iugoslavă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aproximativ 50.000 de persoane au manifestat împotriva menținerii în viitor a denumirii de „Macedonia” de către fosta republică iugoslavă, duminică la Salonic (nord), capitala Macedoniei grecești, în timp ce Atena și Skopje își intensifică eforturile pentru soluționarea acestei vechi dispute dintre cele două state vecine, relatează AFP.

Apelul la manifestație a fost lansat de grupări naționaliste, dintre care multe de extrema-dreaptă, precum și de partidul neonazist Zori Aurii, de preoți și de delegații din diaspora.

Adunarea, la care unii membri au venit îmbrăcați în costume tradiționale sau antice, s-a desfășurat pe o largă întindere la malul mării, în jurul statuii lui Alexandru cel Mare, cel mai celebru rege al Macedoniei antice (356-323 î.Hr.), mândria națională a grecilor, care este revendicat și de către fosta republică iugoslavă Macedonia.

Subiectul referitor la denumirea de „Macedonia” tensionează relațiile dintre cele două țări de 26 de ani.

Grecia se opune intrării micului său vecin de la nord în NATO și UE atât timp cât persistă denumirea de „Macedonia”.

Premierii celor două țări, Alexis Tsipras (grec) și Zoran Zaev (macedonean) par deciși să avanseze pe calea soluționării disputei. Ei se vor întâlni săptămâna viitoare la Forumul de la Davos (Elveția).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...