Principală  —  Pamflet   —   De ce n-a participat Plahotniuc…

De ce n-a participat Plahotniuc la sărbătoarea de la Nisporeni?

Duminica trecută, la Nisporeni, raionul de baştină al lui Vlad Plahotniuc, a avut loc un show mare, cu mulţi cântăreţi scumpi şi politicieni înalţi. Pe lângă muzică şi promisiuni politice, oamenii au fost serviţi pe gratis cu 10 tone de izvar şi cu cârnăciori în stilul lui Ilan Şor.

Ceva mai devreme, premierul Pavel Filip a participat la ceremonia de învestire a noilor miniştri numiţi de liderul PD, anunţând declarativ că se va ţine mai departe de campania electorală: „Anul acesta, un an electoral, vom încerca să ne ţinem mai departe de campania electorală”. Apoi a mers la Nisporeni, unde a declarat de pe scenă: „Sunt recunoscător pentru invitaţia pe care mi-a lansat-o dl Vlad Plahotniuc (şeful partidului de guvernământ), care m-a rugat să vă transmit că întotdeauna va fi alături de pământenii lui, şi dvs. la sigur o să simţiţi energia pozitivă care vine din partea acestui om (şeful partidului de guvernământ)”.

Totuşi, Pavel Filip are dreptate şi este un mare talent al ipocriziei. El, duminică, s-a ţinut departe de campania electorală de la Chişinău, căci a fost aproape de campania electorală de la Nisporeni. Este absolut clar că nu poţi să te implici în campania electorală de peste tot, concomitent, de aceea premierul şi acoliţii săi vor face campanie aproape în fiecare localitate, ţinându-se în acele momente departe de campania din alte localităţi.

Şi finul de cununie al preşedintelui PD, Andrian Candu, s-a ţinut aproape de campania de la Nisporeni şi a făcut promisiuni de viitor fericit, celor care l-au ascultat. Iar şefa educaţiei şi cercetării, Monica Babuc, a vorbit fierbinte ca izvarul de pe scenă. Vă mai amintiţi? Anterior ea lăudase partidul care o ţine şefă la minister atât pentru internet, cât şi pentru toate intervenţiile politice în actul de guvernare. Acum, ea, membră a Guvernului, şi-a exprimat recunoştinţa personală faţă de politicianul care o ţine în funcţie deja de câţiva ani: „Sunt recunoscătoare şi eu domnului preşedinte, Vlad Plahotniuc, pentru multiplele sale acte de susţinere a culturii, inclusiv a activităţilor dedicate conservării patrimoniului nostru cultural”. Exact, noul patrimoniu cultural al R. Moldova este servitutea, vânzarea şi cumpărarea de politicieni, livrarea de concerte cu cârnăciori, lauda liderului de partid în ritmul melodiilor plătite.

Mai pe scurt, Sfântul Vasile pe vechi a fost grandios şi îmbelşugat. La doar 10 km de hotarul cu UE, spectacolul politic pe stil vechi a fost plin cu de toate: cântăreţi scumpi, plătiţi din fonduri obscure, politicieni ieftini cu vorbe scumpe, dar cel mai interesant, potrivit posturilor TV Publika, Prime, Canal 2 şi Canal 3, „oamenii s-au distrat pe cinste la Târgul de Iarnă, au putut lua gratis o gustare şi s-au încălzit cu un pahar de vin fiert. Organizatorii au pregătit câteva tone de izvar. Într-adevăr, reportajele video ale celor 4 televiziuni, care aparţin pe documente la doi bărbaţi diferiţi, au arătat exact aceleaşi cazane cu izvar şi aceiaşi cârnăciori care semănau leit cu cârnăciorii oferiţi de Ilan Şor la Orhei. Surse de la Sanepid au declarat însă că aceştia erau alţi cârnăciori, căci cei de la Orhei deja s-au mâncat.

Pentru că miniştrii PD consideră că Vlad Plahotniuc este cel mai bun organizator al tuturor distracţiilor din toate timpurile (concerte politice, electorale, pro-europene, pro-guvernamentale, pro-personale, pro-democrate), având şi experienţa multor discoteci, cazinouri şi saune, un grup de miniştri vor să îl învestească pe în funcţia de coordonator al distracţiilor naţionale, mai ales că într-un an electoral va fi mare nevoie de distracţie, circ şi cârnăciori cu pâine.

Marele absent al sărbătorii de la Nisporeni a fost însuşi Plahotniuc. Oamenii s-au cam stresat pe alocuri, mai ales că şi-au amintit că el nu a fost nici la sărbătoarea de la Zahoreni, Orhei, unde a fost declarat cetăţean de onoare. De aceea, oamenii din anturajul coordonatorului marii distracţii naţionale au venit cu explicaţii calmante:

„Vlad Plahotniuc nu a fost prezent la festivitate pentru că la Nisporeni e glod, iar pantofii din piele de la Elveţia nu suportă glodul moldovenesc. În acelaşi timp, caloşii moldoveneşti nu i se potrivesc domnului Vlad, căci are pielea fină la călcâie şi face bătături. Şi cum să conduci o mare distracţie naţională dacă te doare-n călcâi?”

Marian Şura-Mura

! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Pam­fle­tul este o scri­e­re jur­na­lis­ti­că, care vizea­ză sen­zațio­na­lul prin exploa­ta­rea rea­li­tă­ții ime­di­a­te. El își pro­pu­ne să infor­meze, să for­meze dar și să amu­ze publi­cul, capa­bil „să gus­te” din tră­să­tu­ri­le meni­te să-l defi­neas­că drept spe­cie lite­ra­ră: sati­ra, paro­dia, iro­nia și umo­rul.