05:06:44 25.04.2024
Stiri

Opt sate din Hâncești au mai făcut un pas spre UE: Energie VERDE în școli, grădinițe și primării

Social 20.01.2018 15:00 Vizualizări1663 Autor: Ziarul National
Opt sate din Hâncești au mai făcut un pas spre UE: Energie VERDE în școli, grădinițe și primării biomasa.md


Opt sate din raionul Hânceşti şi-au conectat şcolile, grădiniţele și primăriile la sisteme de încălzire pe biomasă, înlocuind astfel încălzirea costisitoare cu gaze sau cărbune. Două dintre aceste comunităţi au reuşit să-şi racordeze toate instituţiile publice la energia verde, iar copiii nu mai sunt nevoiți să stea la ore îmbrăcați gros, în săli abia încălzite.

„Sunt extrem de bucuros că 12 instituţii publice - şcoli, grădiniţe, primării - din raionul Hânceşti au participat activ în programele Proiectului Energie şi Biomasă (finanțat de UE- n.r.) şi sunt conectate la sisteme de încălzire pe biomasă. Vă adresez felicitări pentru realizarea acestui pas şi participarea activă în mişcarea de dezvoltare a sectorului energiei regenerabile din Republica Moldova în beneficiul cetăţenilor”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, ieri la Cotul Morii, unde s-au reunit beneficiarii proiectului pentru a discuta impactul trecerii instituţiilor publice la energia verde.

Şcoala şi grădiniţa din Cotul Morii, construite din temelie după inundaţiile din 2010 și unde merg zilnic circa 250 de copii, au fost racordate recent la sistemul de încălzire pe biomasă. „Trăiesc un sentiment de mândrie că utilizăm energia curată, produsă în ţara noastră şi că banii pe care îi plătim pentru biocombustibil rămân acasă. În plus, avem siguranţa livrării agentului termic. Avem autonomie energetică locală”, spune primărița satului Cotul Morii, Lucia Guştiuc.

Dafina Gergheva, coordonatoare rezidentă a Națiunilor Unite, Reprezentantă Permanentă a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, a anunțat că în total, 5 600 de persoane din cele opt sate din Hâncești au acces la energia verde.

În total, 12 instituţii publice din raionul Hânceşti sunt încălzite cu energie din biomasă, iar două au acces la apă caldă de la energia solară. Este vorba de satele Cărpineni, Crasnoarmeiscoe, Cotul Morii, Dancu, Drăguşenii Noi, Logăneşti, Boghiceni și Obileni.

Acest lucru a fost posibil datorită suportului acordat de Uniunea Europeană. Investiţiile Proiectului Energie şi Biomasă în raionul Hânceşti sunt de 560 742 de euro, fonduri europene, comunităţile contribuind la rândul lor cu 153 820 de euro în total.

Raionul Hânceşti este unul dintre cele 33 de raioane beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă. 209 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare, spitale din toată ţara au înlocuit deja încălzirea cu gaze şi cărbune pe cea cu biomasă, contribuind astfel la dezvoltarea economică locală, sporirea securităţii energetice a ţării şi la protecţia mediului ambiant.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani (2015-2017), cu un buget total de 9,41 de milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană, în cadrul iniţiativei EU4Energy, şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md