Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   România va avea în premieră…

România va avea în premieră o femeie în funcţia de prim-ministru

Sursa foto: psd.ro

Preşedintele României Klaus Iohannis a anunţat miercuri seară că acceptă nominalizarea Vioricăi Dăncilă pentru funcţia de premier. Este pentru a treia oară într-un singur an când șeful statului vecin acceptă o propunere de premier venită din partea Partidului Social Democrat (PSD). Premierul desemnat Viorica Dăncilă are 10 zile la dispoziţie să ceară votul de încredere Parlamentului, care va fi convocat în sesiune extraordinară. Ar putea fi pentru prima oară în istoria României când Guvernul este condus de o femeie. După anunțul făcut de Iohannis în fața Palatului Cotroceni mai multe persoane au protestat față de decizia președintelui.

„În Parlament, după consultări, îmi este foarte clar – PSD dispune de o majoritate. Și atunci, cântărind toate argumentele, ținând cont de situația concretă din Parlament, am decis să dau PSD încă o șansă și să desemnez persoana propusă de PSD, pe doamna Dăncilă”, și-a argumentat decizia președintele român.

Viorica Dăncilă este eurodeputat începând cu 2009, membru al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European. Ea a mai avut un mandat de europarlamentar între 2009-2014. Dăncilă este o apropiată a liderului PSD Liviu Dragnea, aceasta fiind susţinută de Dragnea pentru poziţia de şef al delegaţiei europarlamentarilor români în Parlamentul European, funcţie pe care o ocupă în prezent. Viorica Dăncilă vine din judeţul Teleorman, acolo unde a deţinut funcţia de vicepreşedintă a Organizaţiei Judeţene PSD Teleorman şi a fost consilier judeţean.

Între 1989-1997 a fost profesoară la Liceul din Videle, iar între 1988-2009 a lucrat ca inginer la OMV PETROM.

Dăncilă a fost propusă de PSD pentru funcţia de premier al României, după ce în seara zilei de 15 ianuarie premierul Mihai Tudose și-a anunțat demisia. Mihai Tudose a plecat din fruntea Guvernului în urma ședinței Comitetului Executiv Național al PSD în cadrul căreia a pierdut sprijinul partidului. Este al doilea șef al Executivului care rămâne fără sprijin, după exact șapte luni – Sorin Grindeanu fiind demis prin moțiune de cenzură în iunie 2017.

Sursa foto: psd.ro