/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Raportul Freedom House: Moldova continuă să fie o țară parțial liberă

17 ianuarie 2018, ora 19:39

Potrivit „Freedom House”, Moldova s-a plasat intre Ucraina și Burkina Faso. Totodată România este catalogată drept stat liber și are un scor de 84 de puncte, pe când Rusia a acumulat doar 20 de puncte, fiind considerată ca țară deloc liberă.

Pe o scară de la 1 la 7, în care 1 este nota maximă, Moldova a obținut note de trei pentru respectarea „drepturilor politice”, a „libertăţilor civice” și la „evaluarea libertății”. Experții în drepturile omului susțin că nu e de mirare faptul că Moldova a obținut un punctaj mic.

„Libertatea politică și persecutările concurenților politice a atins astfel de dimensiuni că sub presiunea organelor de drept o tot mai mare parte de persoane politice ori sunt nevoite să iasă din această politică ori să iasă din partidul democrat. Alții încearcă să se opună declarând greva foamei așa cum se întâmplă în administrația publică locală din Bălți”, spune Lilia Carasiuc, director executiv Transparency International.

Expertul a menționat că un alt exemplu prin care au fost limitate drepturile și libertatea politică este refuzul CEC de a înregistra grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului de anulare a sistemului electoral mixt. Raportul „Freedom House” nu este unicul studiu care arată că drepturile și libertățile cetățenilor din Moldova sunt încălcate. Recent a fost publicat și Indicele Integrității potrivit căruia, „independența justiției” în Moldova a înregistrat un scor mai mult decât modest – doar 2,4 puncte din 10, fiind la același nivel cu țările slab dezvoltate precum Angola, Ecuador și Nicaragua.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram