Partenerii de la Moscova ai lui Usatîi ar fi agenți ai Moscovei în războiul hibrid contra Occidentului

Șeful Căilor Ferate Ruse și partenerul liderului „Partidului Nostru”, Vladimir Yakunin este una din persoanele implicate în războiul informațional hibrid dus de către Kremlin în Europa. Aceasta se arată într-un raport prezentat de Senatul SUA privind atacurile Rusiei asupra proceselor democratice din Europa, inclusiv implicarea în campaniile electorale. Raportul a fost studiat de către Jurnalistul Veaceslav Balacci, de la proiectul de investigații Zeppelin. Acesta a constatat că, alături de alți apropiați a președintelui rus, Vladimir Putin, Yakunin a investit bani în ONG-uri din Europa care sunt calificate drept agenți în războiul hibrid dus de Moscova contra SUA și a Europei, inclusiv împotriva Moldovei.

„Conform Raportului Senatului american Vladimir Yakunin a investit 28 de milioane de dolari într-un ONG din Berlin, numit Institutul „Dialogul Civilizațiilor”, considerat în Germania instrument al Rusiei în războiul hibrid dus împotriva Europei și SUA.

În Raport se mai menționează că Yakunin, împreună cu afaceristul rus Konstantin Malofeev, au sponsorizat organizarea la Moscova a unor reuniuni ale partidelor radicale de dreapta din Uniunea Europeană. Totodată, Andrew Anglin, proprietarul Daily Stormer, cel mai mare portal neonazist din internet, între 2015 și 2016 și-a administrat site-ul din Rusia. Contentul de pe portalul neonazist al lui Anglin este propagat în internet și pe rețelele de socializare de o rețea de trolli ruși”, notează portalul de investigații Zeppelin.

Același Yakunin este cel care l-a lansat în afaceri pe actualul lider al „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, oferindu-i firmei celui din urmă contracte de deservire a Căilor Ferate Rusești. Presa a scris anterior despre legăturile lui Yakunin cu serviciile speciale ruse, acesta fiind fost general al KGB.
Raportul prezentat de Senatul SUA arată că ONG-urile finanțate inclusiv prin intermediul lui Yakunin sprijină separatismul în țări ca Moldova, Ucraina și Georgia. De asemenea, acestea se implică activ în campaniile electorale din aceste țări, promovând partidele pro-ruse.

„Atacurile cibernetice operate de Rusia în Europa și SUA, dar și platformele propagandistice ale Kremlinului sunt și ele în vizorul Raportului, inclusiv activitatea acestora în Republica Moldova. Moscova cheltuie anual 1,4 miliarde de euro pentru întreținerea imperiului propagandistic. Din acestea, 300 de milioane sunt alocate canalului TV Russia Today, devenit alături de Sputnik principala portavoce a Kremlinului în Occident, constituind împreună cu NTV vârful de lance al propagandei agresive a Kremlinului împotriva Occidentului. În consecință, Raportul stabilește necesitatea implicării SUA în contracararea activităților diversioniste ale Rusiei în Europa de Est”, mai notează portalul Zeppelin.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.