/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Grupul de inițiativă pentru abrogarea sistemului mixt de vot nu renunță la referendum

16 ianuarie 2018, ora 18:10

„CEC, pe parcursul ultimilor 3 ani, a înregistrat multe grupuri de inițiativă. Absolut niciodată, nici într-un proces de înregistrare a vreunui grup de inițiativă, niciunul dintre aspectele pe care le-a abordat CEC nu a fost examinat”, a declarat Valeriu Pașa, secretarul grupului de inițiativă.

Cu lecția învățată, inițiatorii și-au propus să creeze, în cel mult o lună, un nou grup de inițiativă. Aceștia ar urma să se adreseze, din nou, la CEC, pentru a-l înregistra și pentru a începe colectarea semnăturilor în vederea anulării sistemului electoral mixt.

Noi am arătat la o țară întreagă și comunității internaționale că CEC este un organ politic și că nu avem la ce să ne așteptăm în alegerile parlamentare de la această comisie. Noi facem apel repetat către toate partidele care se consideră în opoziție, să susțină inițiativa de revenire la sistemul proporțional,” a menționat Ștefan Gligor, președintele grupului de inițiativă.

De asemenea, reprezentanții grupului de inițiativă încă se gândesc să conteste decizia Comisiei Electorale Centrale în instanța de judecată. „Noi știm cum merg lucrurile în instanță. Poate să dureze 1, 2 sau chiar 3 ani”, a adăugat Arcadie Barbăroșie, directorul Instituitului de politici Publice.

Vineri, Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistreze grupul de inițiativă, argumentând că cererea nu corespunde prevederilor legale. Inițiatorii au acuzat CEC de subordonare politică, acuzații care au fost, însă, respinse de președintele CEC, Alina Russu. Sistemul electoral mixt a fost votat de deputații democrați, socialiști și popular-europeni în vara anului 2017.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram