"Pe Lenin l-au pus într-un mausoleu. Cu ce este el diferit de relicvele sfinţilor pentru ortodocşi şi, în general, pentru creştini?", s-a întrebat, recent, preşedintele Vladimir Putin. Ocazie cu care i-a dăscălit pe partizanii înhumării mumiei lui Lenin, trăgând încă o palmă creştinătăţii:"Cum să nu? Mergeţi la Muntele Athos (Grecia) şi veţi vedea că există relicve de sfinţi", le-a transmis liderul de la Kremlin celor care îi spun că în lumea creştină nu există tradiţia de a nu îngropa rămăşiţele umane. 

Respectiv: puterea sovietică "nu a inventat nimic nou, ci pur şi simplu şi-a adaptat la propria ideologie ceea ce umanitatea inventase deja cu mult timp în urmă". Adică: ideologia comunistă şi creştinismul sunt similare, conceptele egalităţii, fraternităţii şi justiţiei apar şi în Sfintele Scripturi.

Pe cât de tulburătoare pot fi paralele trasate de Putin, aşa cum reiese din cele de mai sus, să nu uităm că liderul de la Kremlin e în stare de rele mult mai serioase. De exemplu, în curând se împlinesc patru ani de la modificarea majoră de graniţă pe care a provocat-o în Europa. 

Însă dincolo de toate acestea, haideţi să scrutăm contextul în care a făcut afirmaţiile de mai sus, respectiv discuţia mai largă din Rusia privind înhumarea mumiei întâiului bolşevic al lumii. Pentru că da, în Rusia acest subiect există, se fac constant sondaje de opinie, iar preşedintele îşi spune anual părerea despre cum trebuie procedat pe mai departe. Şi da, nu e exclus ca într-un orizont oarecare de timp să asistăm la unele mişcări, în ciuda aparenţelor pe care liderul de la Moscova încă le păstrează. 

Înhumare vs expunere

În ultimii cinci ani, procentul celor care doresc înhumarea lui Lenin a rămas constant unul ridicat - aprox. 60%. Mai mult, un tur de orizont pe această chestiune relevă că, invariabil, în ultimul sfert de secol s-a conservat o majoritate pro-înhumare.

Poziţia lui Putin

Actualul lider de la Kremlin este adeptul păstrării mumiei lui Lenin în mausoleu, poziţie reiterată public în 2018, când a făcut şi o paralelă cu moaştele sfinţilor. 

Însă acelaşi tip de poziţionare a mai avut-o în 2012 şi 2013, în 2012 recurgând la celebra comparaţie cu rămăşiţele martirilor creştinătăţii.

Potrivit unor relatări media, Putin gândea la fel şi în 2001, la scurtă vreme după instalarea sa.

Echivalenţele comunism-ortodoxie, Lenin-sfinţi, documente fondatoare ale bolşevismului-Sfânta Scriptură se înscriu în logica simbiozei, pe care Putin practic a preluat-o şi o duce mai departe, dintre Biserică şi Stat. Elementul de noutate introdus de Putin în această chestiune ţine eventual de o rafinare ce tinde mai mult ca oricând spre excelenţă a modului în care Biserica e "pusă la lucru" de către puterea politică, în ideea utilizării la maximum a potenţialului Bisericii Ortodoxe Ruse, discursului creştin-ortodox, în general, şi istoriei ortodoxiei.

Nu în ultimul rând, prin acest tip de comparaţii se alătură corului condus de liderul comunis, ghenadi Ziuganov, care promovează acelaşi tip de echivalenţă între sicriul de sticlă al lui Lenin şi raclele cu moaştele sfinţilor, bătând implicit şi explicit monedă, la fel ca Putin, pe asemănarea dintre creştinism şi bolşevism.

Poziţia predecesorilor

Gorbaciov şi Elţin au militat în repetate rânduri pentru înhumare, ultimul lider sovietic chiar dând asigurări că, deşi nu neapărat curând, acest moment va apărea. De pildă, punea lucrurile în termenii aceştia undeva prin 2008.

Semnale

În 2017 a apărut sprijin formal pentru înhumarea lui Lenin în rândul a două din cele patru partide parlamentare, între ele şi Rusia Unită, trei deputaţi ai formaţiunii prezidenţiale semnând chiar o moţiune în acest sens. Aici se impune menţiunea că e greu spre imposibil de crezut că parlamentarii partidului prezideţial acţionează, mai ales pe un asemenea subiect, ca nişte electroni liberi.

Totodată, Putin este probabil liderul rus care, public, l-a criticat cel mai aspru pe Lenin. A făcut-o în ianuarie 2016, iar în sine acest lucru poate fi considerat un eveniment interesant, în condiţiile în care este un fapt că nici cei mai "reformatori" precedecesori ai actualului lider de la Kremlin nu obişnuiau să atenteze la moştenirea şi figura iconică a lui Lenin. Ba din contră, aşa cum a făcut-o chiar şi Gorbaciov, au tratat leninismul, în declaraţiile publice şi programele politice, ca far călăuzitor. Sigur, uneori l-au reşapat pe ici pe colo, dar esenţa s-a păstrat.

În această panoplie, Putin pare, aşadar, să fie excepţia.

Câteva concluzii

Având în vedere cele de mai sus, se poate conchide că o eventuală decizie privind înhumarea lui Lenin nu ar trebui să cadă peste noi ca o surpriză de proporţii. Chiar dacă în apariţiile sale publice preşedintele Putin s-a profilat ca un adept al păstrării mumiei în mausoleu, există numeroase elemente care îl pot determina să ia o hotărâre în sensul înhumării şi, politic, chiar să se simtă confortabil cu un asemenea demers.

Între aceste elemente se numără sprijinul popular, sprijinul unei părţi semnhificative a elitei conducătoare actuale, ca şi a predecesorilor săi, Elţin şi Gorbaciov, suportul fără echivoc al clerului, dar şi mărturiile apropiaţilor lui Lenin, potrivit cărora acesta din urmă nu ar aprobat niciodată ceea ce i-au rezervat soarta şi Stalin după ce a murit.

În eventualitatea în care se pregăteşte pentru o asemenea decizie, Putin va avea două priorităţi: 

*Să nu îşi ştirbească profilul de lider hotărât să redea Rusiei măreţia imperialistă, profil subliniat chiar de el acum aproape un deceniu şi jumătate, când a declarat că destrămarea URSS a fost catastrofa geopolitică a secolului XX.

*Să nu şi-i îndepărteze pe comuniştii fanatici, care consideră o blasfemie scoaterea mumiei lui Lenin din mausoleu.

-pe zona aceasta se poate spune că Putin a operat când cu morcovul, când cu băţul: pe de o parte, încăpăţânându-se să apere ani în şir ideea păstrării lui Lenin în mausoleu, în ciuda unui sprijin larg pentru ideea opusă, lucru de care Putin se va putea prevala la momentul oportun; pe de alta, l-a criticat pe Lenin în câteva aspecte esenţiale, făcând notă discordantă cu obiceiul împământenit al liderilor sovietici/ruşi.

-mai mult, aniversarea centenarului Revoluţiei bolşevice a trecut, deci şi încărcătura simbolic şi emoţională s-a diminuat, iar odată cu ea şi riscurile de imagine, în contextul luării unei decizii. 

-în faţa comuniştilor fanatici, Putin se mai poate prevala şi de faptul că apropiaţi ai lui Lenin, precum Troţki, Kamenev, Buharin şi soţia sa, Krupskaya, au respins ideea amenajării unui mausoleu; mai mult, Stalin, cel care a luat decizia instalării mumiei în mausoleu, nu a fost dorit de Lenin pentru a-i succede în funcţia supremă (conform mărturiilor din epocă privind testamentul secret al lui Lenin), alt fapt de care Putin se poate prevala la momentul potrivit.

-nu în ultimul rând, după cum arătam şi mai sus, există deja o sincronizare între Putin şi Ziuganov (paralelea dintre sicriul lui Lenin şi racla cu moaşte), care sugerează că deja există suficiente punţi între Kremlin şi comunişti, numai bune de folosit pentru calmarea maselor, atunci când o fi cazul.