Brexit-ul ar putea costa Scoția 8,5% din PIB

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană în absența unui acord între Londra și Bruxelles ar costa economia scoțiană 8,5% din PIB-ul său, relevă un raport al guvernului Scoției, prezentat luni de șefa acestuia, Nicola Sturgeon, transmite AFP.

„Această analiză arată că niciuna dintre opțiunile avute în vedere nu este la fel de benefică precum rămânerea în Uniunea Europeană. Totuși, opțiunea cea mai puțin păguboasă ar fi, de departe, rămânerea în interiorul pieței unice” europene, a subliniat Sturgeon, potrivit Agerpres.

Scoțienii au votat majoritar contra Brexit-ului la referendumul din iunie 2016 prin care s-a decis ieșirea Marii Britanii din UE.

„Asigurarea poziției noastre în interiorul acestei pieței unice va fi prioritatea guvernului scoțian atunci când se va lansa a doua fază a negocierilor” cu Bruxelles-ul, în luna martie, a adăugat politiciana scoțiană.

Dacă Londra și UE-27 nu vor ajunge la niciun acord privind viitoarele relații comerciale dintre ele, în anul 2030 PIB-ul Scoției va fi mai mic cu 8,5% decât în cazul rămânerii Marii Britanii în UE. În acest scenariu, Brexit-ul ar costa anual 2.300 de lire sterline (2.580 de euro) pe persoană în Scoția, ceea ce înseamnă 12,7 miliarde lire sterline (14,3 miliarde euro), în anul 2030.

Pierderea ar fi de 6,1% din PIB în cazul semnării unui acord de comerț liber între Marea Britanie și UE și de 2,7% din PIB în cazul rămânerii în interiorul pieței unice europene.

La începutul lunii decembrie, Nicola Sturgeon a spus că Scoția și alte entități componente ale Marii Britanii trebuie să aibă permisiunea de a beneficia de orice reguli speciale aplicabile Irlandei de Nord după Brexit. Ea a salutat trecerea la faza următoare a negocierilor cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar a avertizat că „diavolul stă în detalii și de acum lucrurile devin cu adevărat dure”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...