17:44:38 19.04.2024
Stiri

Politolog rus: Când și de ce se va DEZINTEGRA Rusia? „Următorul ciclu de compresie teritorială a Rusiei va fi însoțit de războaie”

Știri 15.01.2018 18:40 Vizualizări2324 Autor: Ziarul National


Politolog rus: Când și de ce se va DEZINTEGRA Rusia? „Următorul ciclu de compresie teritorială a Rusiei va fi însoțit de războaie” Interpreter Mag

Politologul rus Dmitri Oreșkin crede că prăbușirea imperiului rus este puțin probabilă în viitorul apropiat, însă peste 25 de ani acest scenariu este aproape inevitabil.

Consecințele prăbușirii Rusiei pentru lume pot fi mult mai periculoase decât au fost consecințele prăbușirii Uniunii Sovietice, a relatat el pe chat-ul „Glavred“.

„În viitorul apropiat, acest lucru (prăbușirea țării – n.r.) este puțin probabil. Dar, în perspectiva generației următoare, adică 25 ani – este aproape inevitabil“, a spus el, citat de Pagina de Rusia.

Potrivit lui Oreșkin, sistemul de stat hipercentralizat, pe care îl construiește președintele Vladimir Putin, implică dezvoltarea provinciilor cu diferite viteze. „Iar mai devreme sau mai târziu aceste teritorii vor începe să manifeste nemulțumirea“.

„Care ar putea fi consecințele (dezintegrării Rusiei)? Cred că vor fi mult mai periculoase decât au fost consecințele colapsului URSS. Atunci pentru toată lumea era clar că acest lucru nu mai poate merge așa“, a spus expertul. „Toată lumea, inclusiv elita de partid. Deoarece fiecare secretar de partid regional știa că nivelul lui de viață era poate chiar mai scăzut ca al muncitorilor din SUA, pentru că ei cel putin aveau o casă, garaj, două mașini… acești muncitori puteau călători în lume, simțindu-se ca cetățeni cu drepturi depline”, a spus analistul.

„Iar secretarul de partid ce avea? O Volgă neagră, un apartament într-o clădire din cărămidă galbenă, o căciulă de blană. Și gata. Umbla însă permanent cu „pantalonii uzi”, pentru că în orice moment putea fi îndepărtat din funcție sau chiar arestat. Situația actuală e mai bogată decât în epoca sovietică și exista o clasă de oameni, de exemplu, nomenclatura lui Putin, care este foarte mulțumită de viață… ei nu vor renunța așa ușor la putere”, crede politologul.

Oreșkin crede că „ei vor lupta prin toate mijloacele, inclusiv cu arma în mână”.

„Prin urmare, următorul ciclu de compresie teritorială a Rusiei va fi însoțit de războaie. Dar nu între populație și autorități, așa cum ni se spune de obicei, ci între diferitele fractiuni ale elitei bogate care vor dori să preia controlul și puterea celor mai slabi”, afirmă expertul.

„Că vor fi „oamenii lui Kadîrov” sau cei din serviciile de securitate, sau FSO (Serviciul de Protecție Federală), sau orice alta grupare, nu știm. Mă tem că, daca Uniunea Sovietică s-a prăbușit relativ pașnic, atunci următorul ciclu va fi mult mai periculos pentru Rusia“, a conchis politologul rus.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md