Stoltenberg: Rusia ar putea folosi forța împotriva Georgiei și Moldovei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat într-un interviu pentru Deutsche Welle că, după Ucraina, Rusia e pregătită să facă uz de forţă împotriva Georgiei şi Moldovei.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat convingerea că după agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei, Kremlinul e pregătit să facă uz de trupele sale pentru a intimida și alte state post-sovietice.

„Să privim ce face Rusia. Rachetele intercontinentale se înscriu organic în modul de comportament al Moscovei. Rusia e gata să folosească forța împotriva Ucrainei, Georgiei și Moldovei. Moscova tot mai des amintește de faptul că armele nucleare fac parte integrantă din strategia sa de apărare. Răspunsul nostru poartă un caracter de apărare. El este unul proporțional și corespunde tratatelor internaționale”, a remarcat Stoltenberg.

Secretarul general NATO a amintit că blocul nord-atlantic își întărește prezența la hotarele de est ale aliaților, organizând într-un anumit fel centre ale sale mai mici în țările baltice, Bulgaria, Polonia și România.

„Tot ce facem e în scopul apărării. Noi ne apărăm aliații. Rusia se poartă agresiv, nu noi. Anexarea Crimeei constituie un exemplu de comportament agresiv. Rusia continuă să-i doteze pe separatiștii din estul Ucrainei cu armament modern, cu scuturi antirachetă, își trimite acolo militari – toate astea constituie un act de agresiune. Noi ne apărăm aliații, Moscova folosește forța pentru a schimba hotarele și a destabiliza Ucraina”, a conchis Stoltenberg.

Amintim că anterior, secretarul general NATO a declarat că Rusia mai mulți ani la rând a alocat mijloace importante pentru sporirea nivelului său de pregătire militară. Astfel și-a pregătit armata pentru agresiune împotriva vecinilor ei, comentează Liga.net, citând sursa inițială.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...