Cei peste 2100 de localnici din Pohrebeni, raionul Orhei, se plâng că au rămas fără medic de familie permanent, încă acum patru ani când vizitele specialistului s-au redus la două zile pe săptămână. De la începutul acestui an însă, doctorul vine doar în ziua de marţi.

Oamenii spun că cele mai afectate sunt persoanele în vârstă şi mamele cu copii, care într-o situaţie de urgenţă sunt nevoite să meargă în alte localităţi din vecinătate sau chiar în centrul raional, la o distanţă de aproximativ 40 de kilometri.

Recent renovat, punctul medical din comuna Pohrebeni este dotat cu săli de proceduri bine amenajate, conectat la conducta cu apă şi căldură autonomă. Chiar şi aşa, localnici nu se pot bucura de condiţiile create din lipsa unui medic de familie permanent.

Reprezentanţii Centrului de Sănătate din Orhei ridică neputincioşi din umeri şi spun că nu-i pot ajuta pe localnicii din Pohrebeni, din cauza lipsei de specialişti în raion. Situaţia este una similară şi în alte câteva sute de localităţi din ţară, afirmă specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Astfel, problema rămâne deschisă în continuare, mai ales că potrivit Ministerului Sănătăţii, în aproximativ 300 de sate din Republica Moldova lipsesc medicii de familie, iar în unele raioane, un singur specialist deserveşte mai multe localităţi.