/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

O moldoveancă va participa la Special Olimpics Summer Games 2019 din Abu Dhabi

missing
14 ianuarie 2018, ora 16:19

Atleta Elena Răducan a fost convocată, în calitate de membru titular al echipei Sesamo Rho (Milano), la categoria bowling.

Potrivit organizatorilor, la eveniment vor participa 7 mii de atleți din 160 de țări ale lumii, care vor concura la 24 de discipline sportive, alături de 2 500 de antrenori și 20 de mii de voluntari. La competițiile sportive sunt așteptați peste 500 mii de spectatori.

Tânăra Elena Răducan este cunoscută la nivel național în Italia, a participat în ultimii ani la zeci de competiții sportive dedicate persoanelor cu dizabilități și a obținut numeroase trofee, medalii, diplome. Decizia Special Olimpics Italia de a o convoca pentru Jocurile Mondiale înseamnă recunoașterea meritelor și prestației sportive a Elenei Răducan, dar și a parcursului său impresionant. Tânăra a fost anunțată că toate cheltuielile de participare vor fi acoperite de Special Olimpics Italia, iar echipamentul special, de care are nevoie – de către echipa ei din orașul Rho – Asociația Sesamo.

Elena Răducan a emigrat în Italia în 2009, la vârsta de 16 ani. Locuiește împreună cu familia sa în orașul Rho, Milano. S-a născut la 21 mai 1993, la Chișinău, iar la scurt timp după naștere a ajuns în secția de reanimare. A suportat șase intervenții neurochirurgicale, iar printre cele 8-9 diagnoze medicale grave era hidrocefalia, retard psiho-fizic, epilepsie etc. „Au urmat luni în șir de spital, consultații, investigații, tratamente… În final, m-au sfătuit să o las, că nu mai avea nicio șansă de viață. La capitolul grădiniță-școală a fost cel mai dificil – aș putea spune – chiar imposibil. Nicio instituție nu voia să o primească din cauza problemelor de sănătate. Am reușit cu greu să o accepte la o grădiniță unde mă angajasem doar din acest motiv. La școală, la fel – foarte greu. Ne trimiteau la școli speciale, internate de tot felul. Eu insistam ca ea să rămână într-un mediu sănătos, să nu regreseze în dezvoltare”, afirmă Maia Țurcanu, mama Elenei Răducan.

Cazul Elenei Răducan, ca sportiv de performanță, cu cetățenia Republicii Moldova, nu este singurul de acest gen din Italia. În același oraș, Rho, din vecinătatea metropolei italiene – Milano, activează maratonistul Constantin Bostan, iar în cadrul echipei Parma Box din orașul Parma timp de mai mulți ani a făcut sport de performanță Vitalie Spânu, un tânăr surdo-mut originar din Republica Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram