Președintele Serbiei îi cere lui Vladimir Putin să se opună prin veto unei rezoluții privind Srebenica

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Serbiei, Tomislav Nikolic, a trimis scrisori secretarului general al Organizației Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, și tuturor șefilor de stat membri în Consiliul de Securitate al ONU pe tema unui proiect de rezoluție britanic privind Srebrenica, informează sâmbătă agenția de presă sârbă Tanjug.

În scrisoarea adresată președintelui rus Vladimir Putin, Nikolic a cerut Rusiei să se opună prin veto proiectului de rezoluție britanic referitor la Srebrenica.

O a patra versiune a proiectului de rezoluție a apărut la 2 iulie, însă oficialitățile sârbe o consideră și pe aceasta inacceptabilă, calificând modificările drept „pur cosmetice”.

Ministrul de externe sârb Ivica Dacic declara joi că, din punctul de vedere al autorităților de la Belgrad, problema rezidă în faptul că scopul principal al rezoluției britanice a fost să reducă doar la Srebrenica întreaga tragedie a războiului și crimelor care au avut loc pe întreg teritoriul fostei Iugoslavii. O astfel de abordare nu poate duce la o reconciliere sinceră, ci doar provoacă divizări și conflicte în regiune, a avertizat Dacic.

Cel mai probabil, Consiliul de Securitate al ONU va dezbate proiectul de rezoluție privind Srebrenica la 7 iulie. Oficialități din Bosnia-Herțegovina au fost invitați să participe la reuniune, în timp ce Serbia nu a primit deocamdată o invitație oficială, scrie Tanjug.

Circa 8.000 de bărbați și de băieți musulmani au fost omorâți în iulie 1995 la Srebrenica de forțele sârbe din Bosnia, în cel mai sângeros masacru de pe continentul european după Al Doilea Război Mondial, calificat de justiția internațională drept genocid. La 11 iulie se comemorează 20 de ani de la această tragedie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...