15:12:24 28.03.2024
Stiri

PROTESTE de amploare în Grecia, cu o zi înainte de referendum

Știri 04.07.2015 17:15 Vizualizări767 Autor: Ziarul National
PROTESTE de amploare în Grecia, cu o zi înainte de referendum mondonews.ro


Peste 40 de mii de oameni au ieşit astăzi pe străzile din Atena, capitala Greciei, pentru a-și arăta opţiunea pentru votul de duminică.

Pentru prima dată, adepţii măsurilor de austeritate îi devansează ca procent pe cei care intenționează să aleagă varianta „Nu”. Speriat de această perspectivă, premierul Alexis Tsipras a cerut „vot pentru demnitate” și le-a cerut cetățenilor să spună „Nu” celor care îi „terorizează”.

Tsipras a reuşit nu doar să împartă Grecia în două tabere, ci întreaga Europă, după ce le-a cerut elenilor să meargă la scrutin. În capitală, Partidul Comunist şi susţinătorii săi au ieşit în stradă. Ei și-au intitulat demonstraţia: „Nimeni nu ne place, dar nouă nu ne pasă”, scrie B1.ro.

Un nou sondaj arată că adepţii unui vot pozitiv la referendumul de mâine din Grecia îi devansează, pentru prima oară, pe cei care intenționează să voteze varianta „nu”. Astfel, procentul celor care vor să accepte măsurile de austeritate propuse de creditorii internaţionali este acum de 44,8%, în timp ce acela al adepților unui răspuns negativ ai scăzut până la 43,4%. Speriat de acest lucru, Alexis Tsipras a făcut din nou apel la popor să meargă la urne.

„Votul „Nu” nu înseamnă ieşirea din Zona euro. Înseamnă să continuăm negocierile cu condiţii mai bune pentru noi, pentru popor. Vă chem deci să spuneţi „Nu” celor care încearcă să vă panicheze şi să vă încurce să votaţi cu calm şi răspundere pentru viitorul vostru”, a spus premierul elen.

Între timp, Curtea supremă administrativă elenă a anunţat că referendumul este constituţional. Răspunsul vine după ce reprezentanţi ai Consiliului Europei au declarat, zilele trecute, că acest scrutin nu ar întruni condiţiile de organizare conforme cu normele internaţionale şi că a fost programat cu doar o săptămână înainte.

În același timp, grecii din străinătate revin în număr mare în ţară pentru vot, iar o companie aeriană a introdus zboruri suplimentare.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md