07:22:34 16.04.2024
Stiri

Cum construim o seră pe lângă casă?

Economie 04.07.2015 13:10 Vizualizări8629 Autor: Ziarul National
Cum construim o seră pe lângă casă?


Util // O seră oferă avantaje multiple atunci când este vorba de cultivarea legumelor în general, dar poate fi și doar o seră ornamentală cu flori și plante decorative

În condiții de scumpiri în lanț ale produselor alimentare, când kilogramul de castraveți la piață este în dependență directă de fluctuațiile valutare, tot mai mulți compatrioți încearcă diferite metode pentru a face față lucrurilor cu cheltuieli minimale. Or, mulți dintre moldoveni, dacă au posibilitatea să facă o grădină cât de mică pe lângă casă – o fac, iar dacă dețin deja un lot de pământ – îl optimizează în fel și chip pentru a avea cât mai mult timp posibil zarzavaturile și legumele proprii pentru masa familiei.

„Efect de seră” în grădină – salată proaspătă tot anul

În ultimul timp, opțiunea multora constă în construcția unei sere, care permite prelungirea vieții plantelor din grădină până când trece toamna sau chiar și în sezonul rece. Mai mult decât atât, dacă un gospodar dorește să-și protejeze culturile de condițiile meteorologice dure și să nu-l apuce stopurile cardiace la orice prognoză amenințătoare, atunci soluția chiar este simplă – să construiască o seră.

Sera oferă plantelor mai multă căldură, de care au nevoie în zilele reci, iar plasticul care o acoperă ferește culturile de vântul puternic, de ploile cu grindină ori de soarele canicular. Cei care au încercat susțin că o construcție a unei sere nu face parte din categoria treburilor complicate și poate fi îndeplinită și cu niște cheltuieli sumare.

Câțiva pași simpli pentru a construi o seră

Valeriu Afteni din Anenii Noi are o seră pe lângă casă de cinci ani și spune că, atunci când a ridicat-o, a cheltuit mai puțin de o mie de lei și a folosit tot ce avea prin gospodărie. El afirmă că dimensiuneaserei depinde de spațiul disponibil din curte și de câte tipuri de plante vrei să sădești. Pentru efectuarea unei sere ai nevoie de câteva materiale de construcție, în special niște obiecte de tâmplărie, șipci din lemn sau, după dorință, țevi (din acelea care se montează la calorifere) și celofan. Majoritatea serelor construite de amatori sunt confecționate din lemn sau oțel. Totodată, este nevoie de răbdare și imaginație la lucru pentru a obține construcția dorită.

Locul de amplasare, de asemenea, este un factor important. Pentru a fi mai eficientă, sera trebuie amplasată într-un loc în care solul este bine drenat, aproape de o sursă de apă și cât mai departe de zonele umbroase, cu vânt puternic sau inundabile. Dacă se dorește ca sera să fie utilizată și iarna, trebuie ținut cont de faptul că soarele este mai jos pe orizont în timpul iernii și astfel umbrele proiectate de obiecte pe sol sunt mai mari și pot acoperi părțile serei.

Instalarea

Sunt trei lucruri de care trebuie să ții cont atunci când te apuci să construiești sera – siguranță, suport și ventilație. În primul rând, pilonii care susțin sera trebuie să fie bine prinși în pământ, ca să nu apară probleme când bate vântul sau plouă mai tare. Pentru siguranță, numărul de piloni poate fi mărit. Și celofanul trebuie să fie fixat corect de schelet, ca să nu fie rupt de intemperii. „Cel mai important la o seră este structura puternică, dar nu trebuie ignorată nici ventilația serei. Un sistem de ventilare potrivit poate spori volumul de producție și influența creșterea plantelor. Cu ajutorul sistemelor de ventilație este controlat nivelul de umiditate, iar conținutul de apă din aer este eliminat”, menționează Valeriu Afteni.

Secrete pentru creșterea producției în sere

Pentru a spori concentrația de dioxid de carbon, asigurând astfel o roadă frumoasă în seră, în mijlocul acesteia este bine de instalat o ladă de compostare, pusă în funcțiune odată cu plantarea răsadurilor. Pentru o seră cu lungimea de 20-30 de metri, o ladă de un metru cub este suficientă. Pentru compost pot fi folosite tot felul de produse organice: gunoi de pasăre, iarbă, resturi de bucătărie, bălegar, urină ș.a. Prin descompunere, acestea produc dioxid de carbon și căldură. Conținutul lăzii trebuie înnoit ca reacția să fie constantă și săptămânal răscolit, iar la finalul sezonului va servi drept un perfect îngrășământ organic.

La fel, în sere pot fi folosite și butoaie pline cu apă pentru absorbția căldurii radiate de către soare în timpul zilei. Noaptea, căldura radiază din butoaie și păstrează temperatura moderată din timpul zilei.

De ce aveți nevoie?

Pentru cea mai simplă seră cu o suprafață de 16 metri pătrați este nevoie de trei bucăți de țeavă (bunăoară, de tip Pexal) a câte 5,5 metri lungimea. În plus, sunt necesare folii din plastic – două bucăți de șase metri lungime și patru metri lățime. Foarte multe sere astăzi sunt acoperite cu folie de plastic. Aceasta este avantajoasă din punct de vedere al greutății, prețului redus, transparenței și rezistenței mecanice, însă un dezavantaj ar fi durata de viață limitată – maximum cinci ani pentru foliile speciale.

Lilia Grubîi


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md