Reacția lui Năstase după decizia CEC: Guvernarea mafiotă se teme de voința cetățenilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Decizia Comisiei Electorale Centrale, de a nu înregistra grupul de inițiativă privind renunțarea la sistemul de vot mixt, reprezintă o nouă lovitură a fost dată democrației de către guvernare și un abuz al regimului împotriva propriilor cetățeni, susține președintele Platformei DA, Andrei Năstase.

El a declarat că „Platforma Demnitate și Adevăr a susținut întotdeauna că referendumul este un mijloc constituțional de manifestare directă a democrației, la care trebuie de apelat cu încredere atunci când interesele țării și ale oamenilor o cer”.

Andrei Năstase consideră că actuala guvernare, având experiența celor 400 de mii de semnături colectate de către Platforma DA în anul 2015, s-a temut să ofere dreptul cetățenilor de a decide în privința sistemului de vot.

„Tocmai de aceea guvernarea mafiotă, terifiată de voința legitimă a poporului, manifestându-și frica și ura patologică față de oameni, încălcând în mod flagrant Recomandările Comisiei de la Veneția și a Comisiei Europene, nu a permis desfășurarea referendumului pentru anularea sistemului electoral mixt Plahotniuc-Dodon, uzând de starea de captivitate a CEC și a justiției”, a comentat președintele Platformei DA.

El consideră că „guvernarea a recunoscut în mod indirect că cetățenii țării nu sprijină sistemul mixt de vot, adoptat de binomul Plahotniuc-Dodonși și pledează pentru anularea imediată a acestuia în corespundere cu recomandările Comisiei de la Veneția și condiționalitățile exprese ale Uniunii Europene”.

Amintim că CEC a decis joi să respingă înregistrarea grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului de anulare a sistemului mixt invocând mai multe motive, printre care „viciul neuniformității la numărarea voturilor” și „discrepanțe în textul proiectului de lege votat de către participanții la adunare și cel prezentat Comisiei”, argumente considerate „ridicole” de către inițiatori.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...