După 11 ani de când s-a alăturat blocului comunitar, Bulgaria a preluat pentru prima dată preşedinţia rotativă a Uniunii Europene pentru următoarele şase luni. Cu acest prilej, la Sofia a fost organizată o fastuoasă ceremonie de inaugurare. 

La eveniment au participat reprezentanţi ai guvernării din Bulgaria, dar şi cei mai importanţi oficiali europeni, printre care şi Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, care a susţinut un discurs în limba bulgară.

Totodată, preşedintele Comisiei Europene s-a folosit de ocazie ca să-şi exprime sprijinul pentru aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen.

Autorităţile de la Sofia au anunţat că în perioada în care vor deţine preşedinţia Uniunii Europene, domeniile de interes vor fi piaţa muncii, creşterea economică şi protecţia cetăţenilor. Totodată, Bulgaria se angajează să aplaneze tensiunile existente între comunitatea europeană, Rusia şi Turcia. Pe străzile Sofiei, însă, au avut loc proteste. Manifestanţii şi-au arătat nemulţumirea faţă de pensiile prea mici, dar şi faţă de amploarea corupţiei.