În context, referendumul este perceput ca având un sens mai larg, anume dacă elenii vor să rămână sau nu în uniunea monetară. Liderii europeni i-au îndemnat pe greci să voteze cu „da”, în timp ce Guvernul de la Atena face presiuni şi sfătuieşte alegătorii să mizeze pe „nu”.

Grexit sau zona euro?
 
Premierul Alexis Tsipras a transmis că dacă elenii votează „nu” la referendum, atunci acest lucru nu înseamnă că vor ieşi din zona euro. CNBC susţine însă că celelalte state membre nu vor sta cu mâinile în sân. Vor trece cu vederea faptul ca Grecia poate rămâne în uniunea monetară, dacă nu-şi achită datoriile? Cel mai probabil că nu.
 
Dar vor exista probleme şi dacă cei mai mulţi eleni bifează căsuţa „da”. În acest caz, întrebarea care „răsare” este dacă Grecia va reuşi să-şi achite obligaţiile financiar fără o reducere semnificativă a datoriei şi fără un plan care să stimuleze creşterea economică? Agenţia de rating Standard & Poor's susţine că există o probabilitate de 50% ca Grexit-ul să se întâmple, notând faptul că ar reprezenta o situaţie fără precedent.
 
Scenarii posibile

CNBC a analizat ce se poate întâmpla cu Grecia după referendum. Astfel, dacă „nu” va fi opţiunea formulată de cei mai mulţi alegători, atunci coaliţia de guvernare condusă de partidul Syriza al lui Alexis Tsipras va rămâne la putere şi se va reaşeza la masa negocierilor.

Însă care ar fi cel mai negru scenariu?
 
Dacă nu se ajunge la o înţelegere, atunci Banca Centrala Europeana (BCE) va tăia finanţarea instituţiilor financiare din Grecia. În lipsa acestor bani, situaţia ţării se va deteriora extrem de rău: statul nu va mai avea cum să plătească pensiile şi salariile, băncile vor rămâne închise din lipsa de fonduri. Astfel, elenii vor fi forţaţi să renunţe la euro şi să adopte o altă monedă.

CNBC ia în considerare şi o altă posibilitate, care duce însă tot la Grexit. Dacă pierde finanţarea BCE, Grecia poate obţine un împrumut din Rusia sau China, astfel că sistemul bancar va rămâne pe perfuzii o anumită vreme, până la declanşarea unei alte crize.

Luminiţa de la capătul tunelului

Exista şi un drum care duce către o ieşire din impas. Daca elenii aleg „da” la referendum, atunci negocierile vor fi reluate, arata sursa citata. În cazul în care cele două părţi îşi dau mâna, finanţarea va fi reluată şi se creează premisele pentru realizarea unui program ce poate conduce la creştere economică. Astfel, Grecia rămâne în zona euro ca cel mai slab membru al său.
 
Infografic: Referendumul şi căile posibile