14:29:44 28.03.2024
Stiri

ENERGIE ECO // Micul inventator de la Chișcăreni

Social 04.07.2015 11:31 Vizualizări4425 Autor: Galina Munteanu
ENERGIE ECO // Micul inventator de la Chișcăreni


Pasiune // A inventat o turbină eoliană, a făcut macheta din bețișoare a unei case ecologice și spune că are încă foarte multe proiecte de realizat

Pe Cătălin Bețivu din satul Chișcăreni, raionul Sângerei, l-am găsit în capitală. Venise cu fratele său într-o scurtă vacanță. Nu va sta mult la Chișinău, pentru că are mult de muncit și va merge acasă. Până acum, băiatul, care a trecut în clasa a IX-a, a participat cu lucrările sale la mai multe concursuri eco-energetice de unde a venit cu premiul cel mare și mențiuni, iar acum se pregătește să aplice un proiect la ediția din acest an a competiției „Moldova Eco-Energetică”.

Turbină eoliană și căsuță din bețișoare

L-a ademenit acest domeniu pe când învăța la școală ce este energia regenerabilă și cum soarele, apa, vântul și plantele îi pot ajuta pe oameni să economisească bani și energie. Nu s-a limitat doar la ce a studiat la școală, dar și-a propus să ajungă mai departe. A inventat o turbină eoliană dintr-un butoi, care produce energie electrică, iar cel mai de succes proiect al său este o căsuță așa-numită ecologică din bețișoare de la înghețată și ace de la frigărui.

L-a inspirat proiectul tatălui

Ideea de a construi o căsuță ecologică i-a venit după ce tatăl său a elaborat un proiect de pensiune pentru turiști și care urmează să fie ridicată pe malul iazului din localitatea de baștină a băiatului.

„M-am uitat eu la acest proiect, care a fost elaborat de un arhitect, și mi-am spus în sine: Dar de ce să nu elaborez ceva care să facă și economii și să fie și ecologic? Pentru asta aveam nevoie de bețișoare de la înghețată și ace de la frigărui, toate să fie din lemn. I-am pus în funcțiune pe toți prietenii și cunoștințele. Strângeau și îmi aduceau. Am rugat până și vânzătoarea de la magazin să-mi adune bețișoare”, ne spune mândru de realizarea sa Cătălin.

Aproape doi ani de muncă asiduă

A meșteșugit la această lucrare mai bine de un an și jumătate. „Cam mult, dar a trebuit să reușesc și lucrarea s-o realizez, și la școală să merg și să învăț, dar și părinții să mi-i ajut. Le-am reușit parcă pe toate”, susține puștiul.

În macheta sa, micul inventator susține că are implementate toate tipurile de energie. „Pe una din căsuțe este turbină eoliană, iar pe alta - panou solar. Schema este exact așa cum ar arăta o gospodărie ecologică și care folosește energie regenerabilă. Am construit-o exact așa cum cred eu că trebuie să arate pensiunea pe care părinții urmează să o construiască”, susține Cătălin.

Pensiune după proiectul micului inventator

Bucuria cea mare a copilului este faptul că proiectul său va „prinde viață” în cel al tatălui său.

„Două din căsuțele pe care le-am făcut eu vor fi ridicate exact în proiectul real al tatălui meu. Este o bucurie și o realizare enormă pentru mine. Mă bucur că, la vârsta mea, sunt util nu doar părinților, dar și societății”, zâmbește băiatul.

Vrea să omoare țânțari și să hrănească cu ei peștii

Un alt proiect care-și așteaptă rândul să fie realizat de către băiat este un panou solar, înșirat deasupra iazului, și nu unul simplu, dar care va omorî țânțarii.

„Am eu așa o idee și vreau s-o pun în practică. Pe iazul tatălui meu să pun un panou solar conceput astfel încât, atunci când țânțarii se vor apropia de el să fie electrocutați, să treacă printr-o sită și să cadă drept în apă… hrană pentru pești. Cred eu că ar fi util, văd deja cum îl pot realiza. Am și alte proiecte, dar le țin deocamdată în secret. Trebuie să analizez în ce măsură e reală implementarea lor”, ne mai spune Cătălin.

Susținut de profesor

În tot ceea ce face și ce proiect are în gând să-l realizeze, băiatul este susținut și îndrumat nu doar de către părinți, dar și de către profesorul de geografie din localitate. Mândru de realizările sale este nu doar băitul, dar și profesorul.

„Lucrez la școală cu toți copiii și le acord la toți atenția cuvenită și încerc să dezvolt în ei talentul pe care-l manifestă. Cătălin este un băiat deosebit. Am văzut în el un potențial. S-a remarcat din prima și atunci i-am întins o mână de ajutor. În plus, lucrează nu doar la școală, dar și acasă cu părinții. Avem încă mult de lucrat, de cizelat, dar voință este și asta este cel mai important. Acum contează mult susținerea și încurajarea”, spune profesorul Nicolae Spânu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md