Jumătate de milion de persoane au traversat frontiera în primele zece zile din 2018, cu 20% mai mult

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Peste 500 de mii de persoane au traversat frontiera de stat a Republicii Moldova în primele zece zile ale anului. Cele mai solicitate puncte de trecere au fost cele situate la frontiera cu România, în special PTF Leușeni, fiind perioade în care s-a semnalat un număr mare de călători într-un timp foarte scurt. La fel, printre cele mai tranzitate puncte de trecere se numără PTF Otaci, PTF Chișinău-Aeroport, PTF Sculeni, PTF Giurgiuleşti-Galați, dar și PTF Criva.

Astfel, pe parcursul a 10 zile ale anului curent, polițiștii de frontieră au înscris un flux de 507.524 traversări persoane și 112.266 – mijloace de transport. Valorile traficului de călători fiind în creștere cu 20% față de perioada similară a anului 2017. Din numărul total de participanți la traficul transfrontalier circa 290 mii au constituit trecerile cetățenilor moldoveni.

Totodată, de la începutul anului 2018, angajații Poliției de Frontieră nu verifică vinieta, ceea ce prezintă o soluție în fluidizarea traficului transfrontalier, prin micșorarea timpului de control al documentelor necesare la traversarea frontierei de stat. Această activitate, dar și alte subiecte de actualitate, au figurat în agenda unei ședințe operative, convocate de șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari. Discuțiile au avut loc și urmare a dispozițiilor premierului Republicii Moldova, Pavel Filip, privind asigurarea continuă a fluidizării traficului transfrontalier.

Având în vedere că în perioada următoare se încheie sărbătorile de iarnă, se vor menține creșteri ale traficului la frontieră, în special pe sensul de ieșire din Republica Moldova, cauzate de numărul mare de conaționali care pleacă la muncă peste hotare. Pentru evitarea aglomerărilor, se reiterează recomandarea către călători de a tranzita toate punctele de trecere existente la graniță, astfel încât să se preîntâmpine apariția suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea.

În acest sens, Poliția de Frontieră a venit cu propunerea, care a fost susținută de reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, de a elabora mai multe indicatoare rutiere de orientare și informare a persoanelor despre căile de acces spre unele puncte de trecere. Necesitatea instalării acestora a parvenit în rezultatul analizei situației din PTF comun „Criva-Mamaliga”, unde se înregistrează deseori trafic intensiv, deși în apropiere sunt PTF Larga-Kelmențî și PTF Briceni-Rossoșani, care nu semnalează un flux majorat. Cauza ar fi că sistemul de navigație GPS selectează cel mai apropiat punct de trecere cu Ucraina, dar și mulți din călători nu cunosc căile de acces spre aceste două puncte de trecere.

O altă inițiativă pusă în discuție este suplimentarea numărului de funcții în PTF Leușeni. Ultimele date statistice arată că de la an la an numărul de persoane care traversează frontiera prin PTF Leușeni este în creștere cu 5,5%, fapt ce ar condiționa necesitatea de a mări stafful de polițiști de frontieră pentru a face față afluxului de călători și menținerea regimului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...