/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Rămâne Moldova fără regim liberalizat de vize? Ce spun experții și ministerul de Externe

missing
10 ianuarie 2018, ora 19:14

Comisia Europeană a publicat un raport privind mecanismul de suspendare a regimului liberalizat de vize pentru spațiul Schengen, în care menționează că situația din Moldova este cea mai îngrijorătoare. Țara noastră a înregistrat un declin evident în ceea ce privește angajamentele importante asumate în domenii ce țin de combaterea corupției și spălarea banilor. În acest sens, Comisia a venit cu recomandări și a cerut „măsuri urgente” pentru accelerarea reformelor. Experții de la Chișinău spun că acesta este un semnal de alarmă și că Guvernul trebuie să respecte recomandările, pentru a nu se pomeni cu regimul liberalizat de vize suspendat.

Este un semnal de alarmă și pentru cetățenii de bună credință din RM care ar putea să fie dispensați de acest extraordinar beneficiu, de a călători în spațiul comunitar, din cauza faptului că autoritățile nu au o politică care să producă rezultate credibile. MUSCA Noi ne-am trezit pe lista neagră a UE, fiindcă nu putem să remediem o problemă de funcționare a sistemului bancar prin care au circulat sume uriașe de bani”, a declarat Igor Munteanu, director IDIS Viitorul.

Unii experți cred că avertismentul Comisiei Europene are menirea să responsabilizeze țările beneficiare.

Teoretic, totul este posibil. Mecanismul de suspendare elaborat de UE a fost elaborat pentru a responsabiliza țările care beneficiază de această prevedere, ca să asigure menținerea condițiilor de securitate și de prevenire a anumitor pericole la adresa securității statelor UE”, explică Iulian Groza, director executiv IPRE.

Europarlamentarul Andri Cristea a scris pe pagina sa de Facebook că „ideea conform căreia regimul liberalizat de vize pentru cetățenii Republicii Moldova este în pericol să fie suspendat este năstrușnică și neconformă cu realitatea”. Contactat de TV8, și Serviciul de presă al Ministerului de Externe ne-a spus că Uniunea Europeană nu intenționează să suspende regimul fără vize, menționând că majoritatea recomandărilor formulate în raport se regăsesc deja în Agenda de Asociere cu UE pentru 2017-2019.

„Momentul-cheie din acest raport la care se face referință, primul raport al UE privind mecanismul de suspendare a regimului de vize, el constată următorul lucru – țara noastră îndeplinește în continuare criteriile care au stat la baza liberalizării regimului de vize cu UE”, afirmă Alexandru Roitman, șeful Serviciului de Presă MAEIE.

Începând cu 2014, cetățenii moldoveni care dețin pașapoarte biometrice pot călători fără vize în spațiul comunitar. Aproape 3 milioane de moldoveni cu pașapoarte biometrice au călătorit în UE de la liberalizarea regimului de vize.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram