(FOTO) Anti-românii socialiștii au mers la Vaslui pentru un omagiu adus domnitorului Ștefan cel Mare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un grup de socialiști printre care și deputatul Grigore Novac au mers astăzi în România pentru a aduce un omagiu lui Ștefan cel Mare, astăzi împlinindu-se 543 de ani de la Bătălia de la Vaslui (Podul Înalt), care s-a dat la 10 ianuarie 1475 între Imperiul Otoman şi Moldova.

Aceștia au depus flori și o la monumentul marelui Voievod din fața Consiliului Județean Vaslui.

Amintim că fostul lider socialist, președintele Igor Dodon a declarat anul 2018 drept „Anul Ștefan cel Mare”, preconizând și un șir de evenimente care urmează să aibă loc începând cu luna februarie.

Potrivit cronicarilor, spre sfârşitul anului 1474, după ce cu un an mai înainte Ștefan cel Mare a refuzat să plătească tributul către turci, oastea turcească, de circa 120.000 de oameni au pătruns în Moldova înaintând spre Suceava. Ştefan cel Mare, având 40.000 de oşteni, ajutaţi de câteva mii de secui, unguri și poloni, a folosit o tactică menită să slăbească puterea duşmanului. Domnitorul moldovean îşi aştepta adversarul la sud de Vaslui, în valea îngustă a Bârladului, într-un loc numit Podul Înalt. Valea era mlăştinoasă şi flancată pe ambele laturi de dealuri împădurite, făcând imposibilă o desfăşurare largă a trupelor turcești.

Lupta s-a dat în dimineaţa de 10 ianuarie 1475, în condiţii de ceaţă. Un detaşament dotat cu buciume, trâmbiţe şi tobe, i-a atras pe otomani într-o mlaştină, apoi artileria a început să tragă. Ştefan a atacat cu cavaleria, în flancul drept al inamicului, stârnind panică şi învălmăşeală. Valea strâmtă a Bârladului nu a permis otomanilor să se desfăşoare, iar atacul pedestrimii, în flancul stâng al otomanilor, a decis soarta bătăliei. O parte însemnată a oastei inamice a fost nimicită, fiind capturate 100 de steaguri şi toată artileria. Resturile oștii turcești au fost urmărite timp de trei zile.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...