Noii miniștri din Guvernul Filip au depus jurământul în fața președintelui Parlamentului Andrian Candu

Noii miniștri din Guvernul Filip au depus astăzi jurământul de învestire. Decretele au fost semnate de șeful Legislativului, Andrian Candu, care exercită temporar interimatul funcției de președinte al țării.

Astfel, noii membri ai Guvernului sunt: Chiril Gaburici – ministru al Economiei; Iurie Leancă – vicepremier pentru Integrare Europeană; Alexandru Tănase – ministrul Afacerilor Justiției; Tudor Ulianovschi – ministru al Afacerilor Externe; Cristina Lesnic – vicepremier pentru reintegrare; Svetlana Cebotari– ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; Liviu Volconovic – ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

În cadrul ceremoniei de învestire, președintele interimar, Andrian Candu, i-a îndemnat pe vicepremieri și miniștri să scrie o nouă pagină pentru Moldova plină de succes şi realizări şi să ducă ţara la un alt nivel de dezvoltare.  “Trei repere sunt importante: ca instituţiile să fie funcţionale, demnitarii şi funcţionarii să fie profesionalişti si să se manifeste prin devotament”, a menţionat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

La rândul său, premierul Pavel Filip a spus că noua formulă se încadrează perfect într-un Guvern tehnocrat.

“Îmi exprim încrederea că veți munci foarte bine și eficient, în același timp, sunt sigur că în aceeași manieră ne vom ține departe de polemicile și disputele politice, cum a făcut până acum, pe parcursul a doi ani de zile Guvernul Republicii Moldova. Să fim mai aproape de oameni, înțelegând care sunt problemele lor și având posibilitățile pe care le are Guvernul, să încercăm să venim cu soluții pentru ele””,  a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

Candidaturile noilor membri ai Cabinetului de miniștri au fost propuse la 20 decembrie 2017, președintelui țării de către prim-ministru. Acestea au fost respinse de șeful statului. Premierul a înaintat repetat aceleași candidaturi la 22 decembrie 2017. Conform Hotărârii nr.2 din ianuarie anul trecut, Curtea Constituțională a statuat că președintele Republicii Moldova poate refuza o singură data, motivat, propunerea prim-ministrului de numire a unei persoane în funcția vacantă de ministru.

Refuzul repetat al președintelui țării de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a noilor membri ai Guvernului la propunerea prim-ministrului constituie o încălcare deliberată a obligațiilor constituționale ale șefului statului, constatată de Curtea Constituțională la 2 ianuarie 2018.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.