Angajați ai Institutului Mamei și a Copilului concediați și sancționați, după ce o tânără a fost lăsată să avorteze în WC

Șeful secției Ginecologie și moașa principală de la Institutul Mamei și a Copilului au fost concediați, după ce o tânără a fost lăsată să avorteze în WC-ul instituției. Tânăra de 19 ani a povestit că a avortat de una singură în toaleta instituției. Mai mult, aceasta a declarat că personalul medical a tratat-o cu indiferență.

Pacienta a scris pe o reţea de socializare că, acum două săptămâni, a fost nevoită să întrerupă sarcina la un termen de cinci luni, din cauza mai multor patologii. Ea a acuzat medicii de neglijență și a afirmat că personalul nu i-a acordat ajutorul necesar.

Astăzi, la o conferință de presă, la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale s-a anunțat că s-a decis eliberarea din funcție a asistentei medicale care a fost în tura când s-a întâmplat acest caz, dar și sancționarea prin mustrare aspră a medicului de gardă, directorului Centrului Perinatal și vicedirectorului medical al instituției.

De asemenea, directorului instituției i se va aplica sancțiune disciplinară sub formă de avertisment.

Medicul obstetrician-ginecolog și șeful Spitalului Clinic Municipal nr.1, Iurie Dondiuc, care a făcut parte din comisia de elucidarea  circumstanțelor celor întâmplate, a precizat că în acest caz a avut loc un avort planificat, din cauza unor anomalii de dezvoltare a fătului.

“Pacientei i s-a administrat medicamente, care duc la contracții puternice și provoacă unele senzații de necesități fiziologice. Din aceste considerente, posibil, femeia și a avortat în toaletă. Desigur acest lucru nu trebuia să se întâmple, deoarece medicii responsabili trebuiau să informeze pacienta despre aceasta”, a afirmat Dondiuc.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Boris Gîlca, a menționat că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va demara consultări în vederea instituirii unei structuri instituționale de etică și deontologie medicală care va investiga cazurile în interiorul profesiei, cazurile de malpraxis și derogare de la bunul simț, cazurile de ignoranță, lipsei de compasiune, de comunicare proastă cu pacienții.

Noua structură va putea stabili pedepse interne, sancționări disciplinare sau contravenționale, inclusiv pana la ridicarea dreptului de a profesa. Astfel de structuri există în UE și este foarte necesară și pentru Republica Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.