CEC-ul de la Cairo a stabilit data alegerilor prezidențiale din Egipt

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Egiptul va organiza primul tur al alegerilor prezidențiale în intervalul 26-28 martie, un al doilea tur urmând să aibă loc, dacă va fi necesar, la 24-26 aprilie, a anunțat luni Comisia Electorală Națională, transmit AFP, Reuters și dpa.

Actualul preşedinte Abdel Fattah al-Sissi este considerat marele favorit al scrutinului, chiar dacă nu şi-a anunţat deocamdată candidatura.

Sissi a fost ales în 2014, cu o largă majoritate, după răsturnarea de la putere a preşedintele islamist ales Mohamed Morsi.

Şeful Comisiei Electorale, Lasheen Ibrahim, i-a îndemnat pe egipteni să îşi exprime votul la viitoarele alegeri. „Exercitaţi-vă dreptul de a candida şi de a vota, faceţi-vă datoria de a-l alege pe preşedintele ţării voastre, vocea voastră va face cu siguranţă o diferenţă”, a declarat Lasheen Ibrahim, într-o conferinţă de presă la Cairo.

Candidaturile trebuie depuse la Comisia Electorală în perioada 20-29 ianuarie.

Cel mai important contracandidat potenţial al lui Sissi, fostul prim-ministru Ahmed Shafik, şi-a revocat candidatura duminică, afirmând că perioada petrecută în Egipt după revenirea în ţară l-a determinat să-şi schimbe decizia.

Shafik a revenit din Emiratele Arabe Unite în decembrie, după ce şi-a anunţat intenţia de a candida, declanşând un val de critici din partea presei proguvernamentale.

Primele rezultate ale scrutinului din martie vor fi anunţate pe 2 aprilie, iar cele ale unui eventual tur secund, pe 1 mai.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...